Mediterranean Fisheries and Aquaculture Research
Yazarlar: Selin SEZEN, Selmin ÖZER, Fırat ÇINAR
Konular:Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi
Anahtar Kelimeler:Turunç,Citrus aurantium,Hidrodistilasyon,Uçucu yağ bileşeni,Antioksidan,Antibakteriyel
Özet: Turunçgil yağları eski çağlardan beri aromatik, tıbbi ve kozmetik amaçlarla kullanılmaktadır. Mersin ilinde çokça bulunan turuncun (Citrus aurantium) uçucu yağlarının biyo-yaralılığının belirlenmesi amacıyla turunç meyveleri ve yaprakları Şubat-Nisan 2020’de toplanmıştır. Yaprak (YUY), meyve kabuğu (KUY) ve suyu (MSUY) uçucu yağları (UY) örneklerin Clevenger düzeneğinde hidrodistilasyona tabi tutulmasıyla elde edilmiştir. Örneklerin uçucu yağ bileşenleri GC-MS, antioksidan aktiviteleri DPPH yöntemleri ile belirlenmiştir. Antibakteriyel aktiviteleri ise disk difüzyon yöntemi, mikrodilüsyon yöntemine göre MİK (minimal inhibisyon konsantrasyonu) ve MBK (minimum bakterisidal konsantrasyon) testleri uygulanarak saptanmıştır. Antibakteriyel aktivite testleri iki Gram-negatif basil [Escherichia coli ve Yersinia ruckeri] ve Gram-pozitif kok [Enterococcus faecalis ve Staphylococcus aureus] üzerine turunç örneklerinin dört farklı dilüsyonu uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, toplam meyve miktarının %49,5'ini kabuk teşkil ederken, meyve kabuklarından %1,1, yapraklardan %1,1 ve meyve suyundan %0,4 oranında uçucu yağ elde edilmiştir. GC-MS analizi ile belirlenen 26 uçucu yağ bileşeninden limonen KUY (%93,55) ve MSUY’de (%70,67), linalool oksit (%49,01) ve linalil asetat (%20,84) da YUY’de en yüksek oranda tespit edilmiştir. Antioksidan aktivite MS’de %61,02, YUY’de %30,54, KUY’de ise %18,32 oranında bulunmuştur. Antibakteriyel aktivite ölçümlerine göre YUY’nin %10’luk seyreltisinin referans bakteriler üzerinde en yüksek inhibisyon etkisine sahip olduğu belirlenmiştir. Bu araştırma ile bölgemizde yetişen turuncun da diğer turunçgiller gibi biyo-yararlı bileşenlerinin olduğu ortaya konulmuştur.