Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Kuraklık Stresinde Gümüş (Ag) Nanopartiküllerinin Domateste Kalitesi Üzerine Etkileri

Yazarlar: Yelderem AKHOUNDNEJAD

Cilt 1 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 1 - 13

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Solanum lycopersicum,Ag-nanopartiküler,Kuraklık,Tolerans,Dayanıklı

Özet: İklim değişikliği dünyada ve ülkemizde gelecekte ciddi bir problemdir, Artan dünya nüfusunun gelecekte yeterli beslenebilmesini sağlamanın yollarından biri, kurak koşullara dayanıklı bitki tür ve çeşitlerinin kullanılarak geliştirilmesidir. Açık ve örtü altı yetiştiriciliğinde en çok üretilen ve insanlar tarafından en çok tüketilen sebze türü domatestir. Kuraklığa toleranslı çeşitlerin geliştirilmesi önem taşımaktadır. Bu yüzden geçmiş yıllardan beri, kurak stresi altında yüksek verim ve kalite oluşturabilen kuraklığa toleranslı domates üretilmesi önemli hedeflerdendir. Burada sunulan proje, 2 farklı domates genotipinde, 3 farklı sulama seviyesinde (%100, %50 ve %25 ) ve 5 farklı dozda gümüş-Ag nanopartiküller (Ag-NPs) (0, 25, 50, 75 ve 100) mg L-1(ppm) kullanılarak domates bitkisinde büyüme, gelişme, ürün verimliliği ve domates meyvesinde kalite özelliklerinin incelenmesidir. Domates genotiplerinde Ag-nanopartiküllerin hangi seviyesinin bitki üzerindeki kurak stresi etkilerini azalttığı, fizyolojik ve morfolojik olarak ortaya çıkarılırken, Ag-nanopartiküllerin verim ve meyve kalite özellikleri üzerine etkileri de değerlendirilmiştir. Bu projenin pratikte üreticilerin hemen kullanabilecekleri kısa vadeli bir amacı bulunmaktadır; domates yetiştiriciliğinde özellikle kurak bölgelerde Ag-nanopartiküller ppm bazında kullanılarak bitkinin kuraklığa dayanıklılık sağlaması, verim azalmadan kaliteli domates meyveleri üretebilmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Kuraklık Stresinde Gümüş (Ag) Nanopartiküllerinin Domateste Kalitesi Üzerine Etkileri}, volume={1}, number={1–13}, publisher={Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi}, author={Yelderem AKHOUNDNEJAD}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Yelderem AKHOUNDNEJAD. (2021). Kuraklık Stresinde Gümüş (Ag) Nanopartiküllerinin Domateste Kalitesi Üzerine Etkileri (Vol. 1). Vol. 1. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Yelderem AKHOUNDNEJAD. Kuraklık Stresinde Gümüş (Ag) Nanopartiküllerinin Domateste Kalitesi Üzerine Etkileri. no. 1–13, Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2021.