Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Hanelerin Balık Tüketim Sıklığına Etki Eden Faktörlerin Sıralı Probit Model ile Analizi

Yazarlar: Seda TERİN, Atilla KESKİN

Cilt 8 , Sayı 3 , 2021 , Sayfalar 671 - 679

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.931831

Anahtar Kelimeler:Balık tüketimi,Hane halkı,Sıralı probit model,İpekyolu,Van

Özet: Araştırmada, Van ili İpekyolu ilçesinde hanelerin balık tüketim sıklığına etki eden sosyo-ekonomik ve demografik faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın ana materyalini, Van ili İpekyolu ilçesinde ikamet eden ve oransal örnekleme yöntemi kullanılarak tespit edilen 182 haneden toplanan anket verileri oluşturmaktadır. Araştırmada hanelerin balık tüketim sıklığına etki eden faktörler sıralı probit model ile analiz edilmiştir. Araştırmada hanelerin %92,9’unun balık tükettiği ve %7,1’inin balık tüketmediği belirlenmiştir. Araştırmada, yaş ve hane reisinin bayan olmasının hanelerin balık tüketim sıklığını azalttığı, hanede tüketilen balığı yeterli olduğunu düşünme, hane reisinin evli olması, aylık ortalama balık tüketim harcaması, balığı balıkçıdan satın alma, aylık ortalama hane gelirinin asgari ücretin altında olması, kişi başına düşen balık tüketim miktarı ve hane halkı büyüklüğü değişkenlerinin hanelerin balık tüketim sıklığını arttırdığı belirlenmiştir. Araştırmada, hanelerin büyük bir çoğunluğunun balık tükettiği, kişi başına düşen balık tüketim miktarının Türkiye ortalamasından yüksek ancak dünya ortalamasından düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak hanelerin daha sık balık tüketmesi için annelere yönelik yapılacak eğitim çalışmalarına, taze balığa ulaşım imkânları ve balık restoranlarının sayısının arttırılması konularında yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğu değerlendirilmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Hanelerin Balık Tüketim Sıklığına Etki Eden Faktörlerin Sıralı Probit Model ile Analizi}, volume={8}, number={671–679}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Seda TERİN,Atilla KESKİN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Seda TERİN,Atilla KESKİN. (2021). Hanelerin Balık Tüketim Sıklığına Etki Eden Faktörlerin Sıralı Probit Model ile Analizi (Vol. 8). Vol. 8. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Seda TERİN,Atilla KESKİN. Hanelerin Balık Tüketim Sıklığına Etki Eden Faktörlerin Sıralı Probit Model Ile Analizi. no. 671–679, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2021.