Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Effect of Co-Inoculation of Multi-Traits Bacteria Based Bio-Formulations on the Growth, Yield and Enzyme Activities of Tea

Yazarlar: Ramazan CAKMAKCI, Sevim AKÇURA, Mustafa ERAT

Cilt 8 , Sayı 3 , 2021 , Sayfalar 594 - 604

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.807411

Anahtar Kelimeler:Camellia sinensis L.,Birlikte aşılama,Biyolojik gübre,Verim ve kalite,Bitki gelişmesini teşvik edici bakteri

Özet: Bu araştırma mineral gübre, ticari mikrobiyal gübre ve azot fikseri, fosfat çözücü ve ACC deaminaze aktivitesine sahip bakteri esaslı üçlü kombinasyonlar halinde üç farklı mikrobiyal gübre formülasyonunun ((BF9: Bacillus megaterium 47/9+ Paenibacillus macquariensis RC696 + Pseudomonas fluorescens 9/7; BF10: Bacillus megaterium RC665+ Paenibacillus macquariensis RC382 + Pseudomonas fluorescens 9/7; BF11: Bacillus simplex RC64 + Pseudomonas putida 3/10 + Burkholderia pyrrocinia RC134)) asidik tarla koşullarında üç yıllık sürede çay gelişme ve enzim aktivitesi üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında altı uygulama ve dört tekerrürlü ( her bir tekerrürde beş çay öbeği) olarak kurulmuştur. Bakteri formülasyonları yaprak alanı, yeşil yaprak verimi, klorofil içeriği ve enzim aktivitesi dahil gelişmeyi teşvik etmiştir. Ayrıca, bakteri formülasyonu aşılamaları, glutatyon redüktaz (GR), glutatyon S-transferaz (GST), glukoz 6-fosfat dehidrogenaz (G6PD), 6-fosfoglukonat dehidrogenaz (6PGD), polifenol oksidaz (PPO), peroksidaz (POD) 5-dehidroksişikimat redüktaz (DHSK) ve alkol dehidrogenaz (ADH), enzim aktivitesini değiştirebilmiştir. Seçilen etkin aside toleranslı çoklu özelliklere sahip bakteri esaslı biyo-formülasyonlar, strese bitki toleransı ve adaptasyonu, işleme teknolojisinde önemli bir rol oynayabilir ve çay ürünlerinin kalitesi konseptine katkıda bulunabilir. Bu çalışma, bu yerli faydalı rizobakteri izolatlarının, çay mahsulünün büyümesini teşvik etmek için mikrobiyal aşılama veya biyo gübre olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğunu ve sürdürülebilir çay yetiştiriciliği için umut verici olduğunu göstermektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Effect of Co-Inoculation of Multi-Traits Bacteria Based Bio-Formulations on the Growth, Yield and Enzyme Activities of Tea}, volume={8}, number={594–604}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Ramazan CAKMAKCI,Sevim AKÇURA,Mustafa ERAT}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Ramazan CAKMAKCI,Sevim AKÇURA,Mustafa ERAT. (2021). Effect of Co-Inoculation of Multi-Traits Bacteria Based Bio-Formulations on the Growth, Yield and Enzyme Activities of Tea (Vol. 8). Vol. 8. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ramazan CAKMAKCI,Sevim AKÇURA,Mustafa ERAT. Effect of Co-Inoculation of Multi-Traits Bacteria Based Bio-Formulations on the Growth, Yield and Enzyme Activities of Tea. no. 594–604, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2021.