Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Bor ve Çinko İçerikli Yaprak Gübresi Uygulamalarının Kiraz (Prunus avium L.) Meyvelerinin Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri

Yazarlar: Ali İKİNCİ, Şükran ALDANMAZ, İbrahim BOLAT

Cilt 8 , Sayı 3 , 2021 , Sayfalar 557 - 566

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.815743

Anahtar Kelimeler:Yeşili,Yaprak gübresi,Meyve ağırlığı,Meyve çapı,Meyve rengi

Özet: Bu araştırma, Prunus mahaleb L. anacı üzerine aşılı 0900 Ziraat kiraz çeşidinde, bor ve çinko içerikli yaprak gübrelerinin bazı meyve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2018 yılında Yeşilli (Mardin) ilçesindeki iki ayrı kiraz bahçesinde yürütülmüştür. Çalışmada; kontrol, 100 L suya 150 cc Maxifruit (1. uygulama), 150 cc Fertileader® Oris (2. uygulama) ve 100 cc Fertileader® Oris + 50 cc Fertileader® Alpha (3. uygulama) yaprak gübreleri kullanılarak, tam çiçeklenmeden 15-30 gün ve tam çiçeklenmeden 30-45 gün arasında iki defa uygulama yapılmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan yaprak gübrelerinin meyve çapı, meyve boyu, meyve eni, meyve sap uzunluğu, meyve eti sertliği ve SÇKM miktarı üzerine etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir. 0900 Ziraat kiraz çeşidinde, bor ve çinko içerikli yaprak gübresi uygulamalarında en ağır meyveler 8.41 g ile 2. uygulamadan, en büyük meyve çapı 27.32 mm ile 2. uygulamadan, en uzun meyve sapı 50.52 mm ile 1. uygulamadan, meyve eti en sert olan meyveler 297.78 g ile 2. uygulamadan, en yüksek L* renk değeri 28.40 ile 2. uygulamadan, en yüksek a* renk değeri 14.35 ile 2. uygulamadan, en yüksek b* renk değeri 356.20 ile 2. uygulamadan, en düşük meyve suyu asitliği %0.60 ile 1. uygulamadan ve en yüksek SÇKM oranı %17.23 ile 2. uygulamadan elde edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Bor ve Çinko İçerikli Yaprak Gübresi Uygulamalarının Kiraz (Prunus avium L.) Meyvelerinin Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri}, volume={8}, number={557–566}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Ali İKİNCİ,Şükran ALDANMAZ,İbrahim BOLAT}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Ali İKİNCİ,Şükran ALDANMAZ,İbrahim BOLAT. (2021). Bor ve Çinko İçerikli Yaprak Gübresi Uygulamalarının Kiraz (Prunus avium L.) Meyvelerinin Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri (Vol. 8). Vol. 8. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ali İKİNCİ,Şükran ALDANMAZ,İbrahim BOLAT. Bor ve Çinko İçerikli Yaprak Gübresi Uygulamalarının Kiraz (Prunus Avium L.) Meyvelerinin Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. no. 557–566, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2021.