Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Effect of Ripening Stages and Oven Drying on the Carotenoid Composition of Goji Berry (Lycium barbarum L.) Fruits

Yazarlar: Pınar ŞENGÜN, Çetin KADAKAL

Cilt 8 , Sayı 4 , 2021 , Sayfalar 1130 - 1138

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.976116

Anahtar Kelimeler:Carotenoid,Drying,Goji berry,HPLC,Ripening

Özet: Bu çalışmada ilk olarak, goji berry meyvelerinin üç farklı olgunlaşma evresinde (olgun yeşil, orta olgun, tam olgun) pH, titrasyon asitliği, suda çözünür kurumadde (°Bx) ve karotenoid içeriği belirlenmiştir. İkinci olarak, 50, 60 ve 70 °C'de kurutulan tam olgunlaşmış meyvelerin karotenoid bileşimi ve kinetik parametrelerdeki değişimler incelenmiştir. Goji berry meyvesindeki karotenoidlerin termal bozunması birinci dereceden reaksiyon modeline uymuş ve k, t1/2, Q10 ve Ea değerleri hesaplanmıştır. Meyvenin olgunlaşmasına bağlı olarak karotenoid bileşiminde değişiklikler gözlemlenmiştir. Lutein, olgun yeşil goji berry meyvesinde baskın karotenoid olarak bulunurken, zeaksantin dipalmitat orta ve tamamen olgun goji berry meyvesinde tespit edilmiştir. Olgun yeşil meyvelerde klorofil a ve b tespit edilmesine ragmen, orta ve tam olgun meyvelerde tespit edilememiştir. Sonuç olarak, goji berry meyvelerinde kurutma sıcaklığının karotenoid bozunmasını etkileyen önemli bir faktör olduğu ve farklı olgunlaşma aşamalarının goji berry meyvesinin karotenoid içeriği üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Effect of Ripening Stages and Oven Drying on the Carotenoid Composition of Goji Berry (Lycium barbarum L.) Fruits}, volume={8}, number={1130–1138}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Pınar ŞENGÜN,Çetin KADAKAL}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Pınar ŞENGÜN,Çetin KADAKAL. (2021). Effect of Ripening Stages and Oven Drying on the Carotenoid Composition of Goji Berry (Lycium barbarum L.) Fruits (Vol. 8). Vol. 8. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Pınar ŞENGÜN,Çetin KADAKAL. Effect of Ripening Stages and Oven Drying on the Carotenoid Composition of Goji Berry (Lycium Barbarum L.) Fruits. no. 1130–1138, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2021.