
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Pınar ŞENGÜN, Çetin KADAKAL
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.976116
Anahtar Kelimeler:Carotenoid,Drying,Goji berry,HPLC,Ripening
Özet: Bu çalışmada ilk olarak, goji berry meyvelerinin üç farklı olgunlaşma evresinde (olgun yeşil, orta olgun, tam olgun) pH, titrasyon asitliği, suda çözünür kurumadde (°Bx) ve karotenoid içeriği belirlenmiştir. İkinci olarak, 50, 60 ve 70 °C'de kurutulan tam olgunlaşmış meyvelerin karotenoid bileşimi ve kinetik parametrelerdeki değişimler incelenmiştir. Goji berry meyvesindeki karotenoidlerin termal bozunması birinci dereceden reaksiyon modeline uymuş ve k, t1/2, Q10 ve Ea değerleri hesaplanmıştır. Meyvenin olgunlaşmasına bağlı olarak karotenoid bileşiminde değişiklikler gözlemlenmiştir. Lutein, olgun yeşil goji berry meyvesinde baskın karotenoid olarak bulunurken, zeaksantin dipalmitat orta ve tamamen olgun goji berry meyvesinde tespit edilmiştir. Olgun yeşil meyvelerde klorofil a ve b tespit edilmesine ragmen, orta ve tam olgun meyvelerde tespit edilememiştir. Sonuç olarak, goji berry meyvelerinde kurutma sıcaklığının karotenoid bozunmasını etkileyen önemli bir faktör olduğu ve farklı olgunlaşma aşamalarının goji berry meyvesinin karotenoid içeriği üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.