Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Fermentation Quality and Nutritional Traits of Cluster Bean-Maize Mixture Silages

Yazarlar: Mahmut KAPLAN, Mevlüt AKÇURA

Cilt 8 , Sayı 4 , 2021 , Sayfalar 1103 - 1109

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.995146

Anahtar Kelimeler:Sakız fasulyesi,Mısır,Silaj,Fermantasyon,Besleme değeri

Özet: Çalışmanın amacı farklı oranlarda karıştırılan sakız fasulyesi (CB) ve mısır (M) silajının fermentasyonu, besinsel özellikleri üzerine etkisini incelemektir. Bu amaçla mısır ve guar bitkileri kuru madde oranları esas alınarak beş farklı oranda 100%M, 75%M+25% CB, 50%M+50%CB, 25%M+75%CB and 100%CB) karıştırılmıştır. Karışım oranının incelenen tüm özellikler üzerine etkisi çok önemli çıkmıştır (p≤0.01). Araştırmadan elde edilen verilere göre karışımdaki mısır oranının artmasıyla kuru madde, ADF (asit deterjanda çözünmeyen lif), NDF (nötr deterjanda çözünmeyen lif), laktik asit ve etanol değerlerinde artış, pH değerinde azalma olmuştur. Karşımda sakız fasulyesi oranındaki artış ile silajın ham yağ, ham kül, ham protein oranları ile uçucu yağ oranlarında (asetik, bütirik ve propiyonik) artış gözlemlenmiştir. Araştırma sonucunda sakız fasulyesi ve mısır karışımı ile kuru madde, pH, besinsel özellikler ve metabolize edilebilir enerji gibi birçok konuda avantaj sağlandığı görülmüştür. Karışımda mısır oranının %25, %50 ve %75 oranlarda bulunması silaj kalitesi açısından önemli katkılar sağlamıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Fermentation Quality and Nutritional Traits of Cluster Bean-Maize Mixture Silages}, volume={8}, number={1103–1109}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Mahmut KAPLAN,Mevlüt AKÇURA}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Mahmut KAPLAN,Mevlüt AKÇURA. (2021). Fermentation Quality and Nutritional Traits of Cluster Bean-Maize Mixture Silages (Vol. 8). Vol. 8. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mahmut KAPLAN,Mevlüt AKÇURA. Fermentation Quality and Nutritional Traits of Cluster Bean-Maize Mixture Silages. no. 1103–1109, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2021.