Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen Bazı Kayısı (Prunus Armeniaca L.) Çeşitlerinde Farklı Depo Koşullarının Toplam Fenolik Madde Antioksidan ve Karotenoid Miktarı Üzerine Etkisi

Yazarlar: Didem KOŞAR, Mürüvvet ILGIN, Gökhan DURMAZ

Cilt 8 , Sayı 4 , 2021 , Sayfalar 1056 - 1063

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.950875

Anahtar Kelimeler:Kayısı,Fenolik bileşikler,Antioksidan,Karotenoid

Özet: Bu çalışma Türkiye’nin Malatya ilinde kayısı yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı Doğanşehir ilçesinde yürütülmüştür. Bölgede hem organik tarım sistemleriyle hem de konvansiyonel tarım şeklinde yetiştiricilik yapılmaktadır. Kuru kayısı üretiminde önemli çeşitlerden Hacıhaliloğlu, Kabaaşı ve Çataloğlu kayısı çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Adi depo ve soğuk hava deposu koşullarında muhafaza edilen organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen kayısı çeşitlerinin toplam antioksidan, toplam fenolik ve toplam karotenoid madde miktarları incelenmiştir. Çalışma sonucunda 966.82-2423.4 mg/kg arasında TEAC madde, 1495-2791 mg/kg GAE toplam fenolik madde, β-karotene eş değer toplam karotenoid miktarı ise 16.72-31.87 mg/100 g arasında değerler aldığı belirlenmiştir. Organik veya konvansiyonel olarak yetiştirilen kayısı çeşitleri arasında yetiştiricilik yönteminin etkisi önemsizken çeşitler ve muhafaza koşulları arasındaki farklılığın önemli olduğu anlaşılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen Bazı Kayısı (Prunus Armeniaca L.) Çeşitlerinde Farklı Depo Koşullarının Toplam Fenolik Madde Antioksidan ve Karotenoid Miktarı Üzerine Etkisi}, volume={8}, number={1056–1063}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Didem KOŞAR,Mürüvvet ILGIN,Gökhan DURMAZ}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Didem KOŞAR,Mürüvvet ILGIN,Gökhan DURMAZ. (2021). Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen Bazı Kayısı (Prunus Armeniaca L.) Çeşitlerinde Farklı Depo Koşullarının Toplam Fenolik Madde Antioksidan ve Karotenoid Miktarı Üzerine Etkisi (Vol. 8). Vol. 8. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Didem KOŞAR,Mürüvvet ILGIN,Gökhan DURMAZ. Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen Bazı Kayısı (Prunus Armeniaca L.) Çeşitlerinde Farklı Depo Koşullarının Toplam Fenolik Madde Antioksidan ve Karotenoid Miktarı Üzerine Etkisi. no. 1056–1063, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2021.