
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Hülya TORUN, Engin EROĞLU
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.949626
Anahtar Kelimeler:Antioxidant enzimler,Hodan,Kuraklık,Oksidatif stres,Reaktif oksijen türleri
Özet: Kuraklık, bitki büyümesini ve gelişmesini sınırlayan temel abiyotik stres faktörlerinden biridir. Bu çalışmada, kuraklık stresinin Borago officinalis (hodan) bitkisi üzerindeki fizyolojik ve antioksidan tepkileri açısından etkileri değerlendirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, bağıl büyüme oranı (RGR), yaprak bağıl su içeriği (RWC), ozmotik potansiyel, klorofil floresansı (Fv/Fm), lipid peroksidasyonu, hidrojen peroksit (H2O2) düzeyi, süperoksit dismutaz (SOD), peroksidaz (POX) , katalaz (CAT), askorbat peroksidaz (APX) ve glutatyon redüktaz (GR) aktiviteleri kontrollü bir serada kuraklık uygulaması altında belirlendi. RGR, RWC ve ozmotik potansiyel önemli ölçüde azalırken, tiyobarbutirik asit reaktif maddeleri (TBARS) olarak ifade edilen lipid peroksidasyonu ve H2O2 içerikleri kuraklık stresi altında arttı. Diğer taraftan, POX, CAT, APX ve GR aktivitelerindeki önemli artışlar lipid peroksidasyonundaki artışı engelleyemedi. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, Borago officinalis'in enzimatik antioksidan savunma sistemi üzerine kuraklık stresi altında yapılan ilk çalışmadır.