
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Kerem MERTOĞLU
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.870796
Anahtar Kelimeler:Prunus avium,Vitamin C,Total phenol
Özet: Bu çalışma, bazı kiraz çeşitlerini (0900 Ziraat, Regine, Kordia, Sweetheart, Starks Gold ve Early Burlat), Eskişehir ekolojik koşullarında, fitokimyasal özellikler bakımından karakterize etmek amacı ile yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, C vitamini, toplam fenol, antioksidan aktivite, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) ve pH özellikleri bakımından, kiraz çeşitleri arasında önemli varyasyonlar olduğu ve değerlerinin sırası ile 2.53 (0900 Ziraat) – 4.43 (Kordia) mg 100 mL-, 186.10 (0900 Ziraat) – 260.63 (Sweetheart) mg L-, %37.56 (0900 Ziraat) – %57.13 (Sweetheart), %13.17 (Starksgold) – %19.26 (Regina) ve 3.52 (Kordia) ile 4.00 (Early Burlat) aralıklarında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Korelasyon analizleri sonucunda, pH’nın düşmesi ile C vitamini, toplam fenol ve antioksidan aktivitenin arttığı ve toplam fenol ile antioksidan aktivite arasında yüksek düzeyde pozitif ilişkinin (r = 0.92***) olduğu sonucuna varılmıştır.