Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Some Phytochemical Characteristics of Cherry Cultivars and Relations Between These Characteristics

Yazarlar: Kerem MERTOĞLU

Cilt 8 , Sayı 4 , 2021 , Sayfalar 928 - 933

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.870796

Anahtar Kelimeler:Prunus avium,Vitamin C,Total phenol

Özet: Bu çalışma, bazı kiraz çeşitlerini (0900 Ziraat, Regine, Kordia, Sweetheart, Starks Gold ve Early Burlat), Eskişehir ekolojik koşullarında, fitokimyasal özellikler bakımından karakterize etmek amacı ile yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, C vitamini, toplam fenol, antioksidan aktivite, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) ve pH özellikleri bakımından, kiraz çeşitleri arasında önemli varyasyonlar olduğu ve değerlerinin sırası ile 2.53 (0900 Ziraat) – 4.43 (Kordia) mg 100 mL-, 186.10 (0900 Ziraat) – 260.63 (Sweetheart) mg L-, %37.56 (0900 Ziraat) – %57.13 (Sweetheart), %13.17 (Starksgold) – %19.26 (Regina) ve 3.52 (Kordia) ile 4.00 (Early Burlat) aralıklarında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Korelasyon analizleri sonucunda, pH’nın düşmesi ile C vitamini, toplam fenol ve antioksidan aktivitenin arttığı ve toplam fenol ile antioksidan aktivite arasında yüksek düzeyde pozitif ilişkinin (r = 0.92***) olduğu sonucuna varılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Some Phytochemical Characteristics of Cherry Cultivars and Relations Between These Characteristics}, volume={8}, number={928–933}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Kerem MERTOĞLU}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Kerem MERTOĞLU. (2021). Some Phytochemical Characteristics of Cherry Cultivars and Relations Between These Characteristics (Vol. 8). Vol. 8. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Kerem MERTOĞLU. Some Phytochemical Characteristics of Cherry Cultivars and Relations Between These Characteristics. no. 928–933, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2021.