Sosyoloji Dergisi

Sosyoloji Dergisi

BİREYLERİN AKIL/RUH SAĞLIĞI TANIMLAMALARINA İLİŞKİN NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Yazarlar: Ayça Gelgeç BAKACAK, Aslıhan Öğün BOYACIOĞLU

Cilt - , Sayı 27 , 2012 , Sayfalar 1 - 15

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Akıl hastalığı,Normal,Patolojik,Hastalık,Sağlık

Özet: Bu çalışmanın konusu, akıl hastalığı kavramının toplumun üyelerince nasıl tanımlandığıdır. Çalışmanın temel amacı, kişilerin yaşam deneyimlerinden hareketle akıl ve ruh hastalığı kavramlarını nasıl tanımladıklarını ortaya koyabilmektir. Bu çerçevede araştırmada farklı cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyinden kişilerin akıl hastalığını nasıl tanımladıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmamızda nitel bilgi toplama tekniklerinden derinlemesine mülakat tekniği kullanılmıştır. Yapılan görüşmelerde bireylerin akıl kavramını “düşünme”, “zekâ”, “beyin”, “bilinç” gibi kavramlarla eşleştirdiği, ruh kavramını ise daha çok “duygu”, “sinir”, “denge”, “moral” gibi kavramlarla eşleştirdikleri görülmüştür. Çalışmada bireylerin akıl ve ruh hastalığı kavramlarına biyomedikal model anlayış çerçevesinde anlam atfettikleri sonucuna ulaşılmıştır


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2012, title={BİREYLERİN AKIL/RUH SAĞLIĞI TANIMLAMALARINA İLİŞKİN NİTEL BİR ARAŞTIRMA}, number={27}, publisher={Sosyoloji Dergisi}, author={Ayça Gelgeç BAKACAK,Aslıhan Öğün BOYACIOĞLU}, year={2012}, pages={1–15} }
APA
KOPYALA
Ayça Gelgeç BAKACAK,Aslıhan Öğün BOYACIOĞLU. (2012). BİREYLERİN AKIL/RUH SAĞLIĞI TANIMLAMALARINA İLİŞKİN NİTEL BİR ARAŞTIRMA (pp. 1–15). pp. 1–15. Sosyoloji Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ayça Gelgeç BAKACAK,Aslıhan Öğün BOYACIOĞLU. BİREYLERİN AKIL/RUH SAĞLIĞI TANIMLAMALARINA İLİŞKİN NİTEL BİR ARAŞTIRMA. no. 27, Sosyoloji Dergisi, 2012, pp. 1–15.