Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi

Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi

Zerdeçalın Genel Sağlık Üzerine Etkileri

Yazarlar: Cahit ERKUL, Aliye ÖZENOĞLU, Elif REİS

Cilt 4 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 76 - 87

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

DOI:10.51536/tusbad.950788

Anahtar Kelimeler:Zerdeçal,Sağlık,Inflamasyon,Antioksidan,Beslenme

Özet: Bitkisel ürünler insanlık tarihi boyunca çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Bu ürünlerin çoğu, ilaçların keşfi ve tasarımında yararlanılabilecek farmakolojik veya biyolojik aktiviteye sahiptir. Zerdeçal, zencefil ailesinin bir üyesi Kurkuma longa bitkisinden elde edilmiştir. Zerdeçal, Hint ayurvedik tıbbında ve Unani geleneksel tıbbında en az 2500 yıldır sindirim ve karaciğer hastalıkları, deri enfeksiyonları ve artrit tedavisinde kullanılmaktadır. İlk kez 1815'te Vogel ve Pelletier tarafından zerdeçaldan izole edilmiş olan kürküminin 1870'de saf ve kristal formu, 1910'da ise diferuloilmetan yapısı bulunmuştur. Zerdeçalın 100 gramında; 390 kcal, toplam 10 g yağ, 3 g doymuş yağ, 0 mg kolesterol, 0.2 g kalsiyum, 0.26 g fosfor, 10 mg sodyum, 2500 mg potasyum, 47.5 mg demir, 0.9 mg tiamin, 0.19 mg riboflavin, 4.8 mg niasin, 50 mg askorbik asit, toplam 69.9 g karbonhidrat, 21 g diyet lifi, 3 g şeker ve 8 g protein bulunmaktadır. Zerdeçaldaki ana biyoaktif bileşen olan kürkümin, antioksidan, anti-inflamatuar, anti-bakteriyel ve anti-aterosklerotik özelliklere sahiptir. Bu özellikleri zerdeçalı, Alzheimer, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, obezite ve depresyon gibi pek çok hastalığın tedavisinde ilgi çekici kılmıştır. Bu derlemede zerdeçalın genel sağlık üzerine etkilerinin irdelenmesi amaçlanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Zerdeçalın Genel Sağlık Üzerine Etkileri}, volume={4}, number={76–87}, publisher={Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi}, author={Cahit ERKUL,Aliye ÖZENOĞLU,Elif REİS}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Cahit ERKUL,Aliye ÖZENOĞLU,Elif REİS. (2021). Zerdeçalın Genel Sağlık Üzerine Etkileri (Vol. 4). Vol. 4. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Cahit ERKUL,Aliye ÖZENOĞLU,Elif REİS. Zerdeçalın Genel Sağlık Üzerine Etkileri. no. 76–87, Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, 2021.