Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi
Yazarlar: Aybüke Gülin GÜNGÖR, Yahya ÖZDOĞAN
Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
DOI:10.51536/tusbad.935208
Anahtar Kelimeler:COVID-19,Depression,Emotional Eating
Özet: Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19), zihinsel ve fiziksel sağlık üzerinde önemli etkilerle birlikte dünya genelinde de günlük yaşamı oldukça olumsuz etkilemiştir. COVID-19 pandemi sürecinde yaşanan belirsizlik, hasta olma endişesiyle yaşanılan korku, mutsuzluk, ümitsizlik, çaresizlik gibi duygular da salgın halini almıştır ve bireylerde stres, anksiyete, depresif belirtiler, uykusuzluk ve korku gibi zihinsel sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Pandemi süreci ile birlikte artan stres, kaygı ve depresyon düzeyleri duygusal yeme riskini de artırmaktadır. Böylece bireylerin daha çok şekerli, bol yağlı, sağlıksız besin tüketimiyle birlikte obezite gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Devam eden sağlıksız beslenme alışkanlığı ile birlikte bağışıklık sistemi de olumsuz etkilenerek COVID-19'a yakalanma riski artabilmektedir.