Bucak İşletme Fakültesi Dergisi

Bucak İşletme Fakültesi Dergisi

Balanced Scorecard’ın Kurum Performansına Etkisi

Yazarlar: Cihan YARALI, Huseyin ERGUN

Cilt 4 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 101 - 122

Konular:İşletme

DOI:10.38057/bifd.871415

Anahtar Kelimeler:Balanced Scorecard,Kurumsal Performans Karnesi,Dengeli Kurum Karnesi,Misyon,Vizyon,Stratejik Planlama

Özet: Balanced Scorecard; alanyazında çoğunlukla performans yönetim sistemlerinden Kurumsal Performans veya Dengeli Kurum Karnesi olarak ifade edilmektedir. Örgütlerin, stratejik planlamaları çerçevesinde benimsenen misyon ve vizyon ile uyumlu ve gelecek odaklı bir yaklaşım ile ilerlemenin sağlanması şeklinde kavram daha geniş bir boyutta ele alınabilir. Araştırmada öncelikle Balanced Scorecard’ın ne hakkında olduğu, boyutları (finans, müşteri, iç süreçler ve öğrenme ve gelişme), uygulanmasında rol alan aktörler, ürettiği çıktılara ulaşmayı sağlayan strateji haritaları ve nasıl oluşturulduğuna dair bilgiler literatür çerçevesinde ele alınmıştır. Balanced Scorecard örgütlerin gelecek perspektiflerine ivme kazandırmak ve geliştirilen stratejileri organizasyonun merkezine yerleştirmek amacı ile bir performans ölçüm sistemi olarak öne çıkmıştır. Balanced Scorecard terimi, 1997 yılında Harvard Business Review’da, “son 75 yılda 20. yy’ın en etkili fikirlerinden” birisi olarak yer almış ve Kaplan ile Norton tarafından geliştirilerek örgütlerin başarılı olmasına yardımcı olup sektör uygulayıcılarına katkı sağlamıştır. Aynı zamanda Balanced Scorecard’ın başarılı bir şekilde uygulanması kurumsal stratejiler ile desteklenmektedir. Geliştirilen sistemin zamanla çeşitli uygulamaları ve varyasyonları ortaya çıkmıştır. Balanced Scorecard, boyutları arasında neden sonuç bağlantılarının kurulması ile örgüt stratejileri doğrultusunda net bir şekilde tanımlanan misyonun, vizyonun, stratejik hedeflerin tepe yönetiminden tabana benimsenip uyumlaştırılmasını kolaylaştırdığından örgütlere büyük katkı sağlamaktadır. Balanced Scorecard, örgütsel teoride ve yaklaşımlarda, tamamlayıcı rol üstlenirken sektör uygulayıcılarının karar alma mekanizmalarında yol göstericidir. Bu çalışmada Balanced Scorecard, teorik çerçevede detaylı olarak incelenmiş ve farklı bakış açıları ile değerlendirilerek kavrama derinlik kazandırılmıştır. Özellikle, örgütlerin performans hedeflerine ulaşabilmeleri için Balanced Scorecard boyutlarının, çalışmada bahsi geçen ölçekler ile aralıklı olarak ölçümlenmesi ve elde edilen bulguların alanyazına uygun olacak şekilde değerlendirilmesi gerekliliği vurgulanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Balanced Scorecard’ın Kurum Performansına Etkisi}, volume={4}, number={101–122}, publisher={Bucak İşletme Fakültesi Dergisi}, author={Cihan YARALI,Huseyin ERGUN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Cihan YARALI,Huseyin ERGUN. (2021). Balanced Scorecard’ın Kurum Performansına Etkisi (Vol. 4). Vol. 4. Bucak İşletme Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Cihan YARALI,Huseyin ERGUN. Balanced Scorecard’ın Kurum Performansına Etkisi. no. 101–122, Bucak İşletme Fakültesi Dergisi, 2021.