
Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Alp ATAY
Konular:Ziraat, Sütçülük ve Hayvan Bilimleri
Anahtar Kelimeler:Hastalık,Patojenler,Bakteri,Probiyotik
Özet: Günümüzde kanatlı eti en önemli ve zengin protein kaynaklarından biridir. Dünya nüfusunun artışıyla birlikte bu değerli yiyeceğe olan talep artmaktadır. Son yıllarda et üretimi fazla miktarda artmakta, ancak bu üretimin artışı ile birlikte kanatlı endüstrisi hastalıklar ve çok çeşitli patojenlerin ortaya çıkması gibi sorunlarla karşı karşıya kalarak ekonomik zararlara uğramaktadır. Kanatlı endüstrisinde bu sorunları engellemek için antibiyotikler kullanılmaktadır. Kanatlı endüstrisinde, antibiyotik kullanımı insan sağlığına verdiği zararlardan dolayı kısıtlanmakta ve antibiyotiklerin ortadan kaldırılmasının bir yolu probiyotik kullanımıdır. Probiyotikler, doğrudan canlı hayvan ve kümes hayvanları rasyonlarında eklenen, performansları ve sağlıkları üzerinde çok faydalı olan canlı mikrobiyal bileşiklerdir. Bu derleme, etlik piliçlerde performans, karkas özellikleri, iç organ ağırlığı, bazı kan parametreleri ve bağırsak morfolojisi üzerindeki probiyotik etkilerinin kullanımına ilişkin değerli araştırmaların özetini açıklamaktadır.