Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Evaluation of clinical features and treatment responses in patients with chronic myeloid leukemia: A single center experience

Yazarlar: Mesut GÖÇER, Erdal KURTOĞLU

Cilt 18 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 35 - 39

Konular:Tıp

DOI:10.35440/hutfd.853074

Anahtar Kelimeler:Kronik myeloid lösemi,Tirozin kinaz,Tedavi yanıtı

Özet: Amaç: KML periferik kanda miyeloid hücreler, eritroid seri ve trombositlerin artmasına yol açan, kemik iliğinde de belirgin miyeloid hiperplazisine neden olan klonal hematopoetik bir kök hücre hastalığıdır. KML tanılı hastaların tedavi ve takip kriterleri son yıllarda önemli oranda değişmiştir. İmatinib öncesi dönemde KML hidroksiüre, interferon, kemoterapi ve en etkili şekilde de allojenik kök hücre nakli ile tedavi edilmiştir. Tirozin kinaz inhibitörü imatinib mesilatın tedaviye eklenmesi önceki standart tedavilere kıyasla daha üstün bir genel sağ kalım sağlamıştır. Bu çalışmadaki amacımız, kliniğimizde tedavi edilen KML hastalarının demografik özelliklerini, klinik özelliklerini, tedavi ve izleme stratejilerini, yanıt durumlarını ve genel sağ kalım oranlarını belirlemektir. Materyal ve Metod: 2003 ve 2019 tarihleri arasında kronik faz KML tanısı koyulan ve dosya kayıtlarına ulaşılabilen 110 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, laboratuvar değerleri, ultrasonografi bulguları ve kemik iliği patoloji sonuçları değerlendirildi. Bulgular: 110 tane hastanın 59 (%53.6) tanesi erkek, 51 (%46.4) tanesi kadındı. Tanı anındaki medyan yaş 49.5 (18-82) saptandı. Tanı anında sadece 32 (%29.0) hasta semptomatikti. Hastaların tanı anında 71 (%64.5) tanesinde splenomegali ve 51 (%46.4) tanesinde hepatomegali vardı. Tüm hastalara ilk basamakta imatinib 400 mg verilmişti. İmatinib tedavisi ile 12. ayda THY oranı %100, TSY oranı %72.5 ve MMR oranı ise %69.6 saptandı. Takiplerde 3 (%2.7) hastanın blastik faza progrese olduğu görüldü. Tüm hastaların OS oranı %86.4 saptandı. Sonuç: KML hastalarının ilk basamak tedavisinde imatinib tolere edilebilir, etkili ve güvenli bir ajan olduğunu kanıtlamıştır. İmatinib sonrası tedavi değişikliği yapılırken hastaların komorbiditeleri göz önünde bulundurulmalıdır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Evaluation of clinical features and treatment responses in patients with chronic myeloid leukemia: A single center experience}, volume={18}, number={35–39}, publisher={Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi}, author={Mesut GÖÇER,Erdal KURTOĞLU}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Mesut GÖÇER,Erdal KURTOĞLU. (2021). Evaluation of clinical features and treatment responses in patients with chronic myeloid leukemia: A single center experience (Vol. 18). Vol. 18. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mesut GÖÇER,Erdal KURTOĞLU. Evaluation of Clinical Features and Treatment Responses in Patients with Chronic Myeloid Leukemia: A Single Center Experience. no. 35–39, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2021.