Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi (MBUD)

Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi (MBUD)

Coğrafi Tabanlı Sosyal Medya Kullanımı: Ankara’da En Çok Yer Bildirimi Yapılan Kahve Mekanları

Yazarlar: H. İpek BÜYÜKDEMİRCİ, Özge ERCOŞKUN

Cilt 2 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 33 - 54

Konular:Sosyal

DOI:10.30785/mbud.337210

Anahtar Kelimeler:Coğrafi sosyal ağlar,Yer bildirimi,Kent planlama,Kentsel okuma,Ankara

Özet: Günümüzde teknoloji geliştikçe araştırma teknikleri de değişmektedir. Değişen teknoloji ile birlikte farklı araştırma teknikleri de ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada coğrafi sosyal ağlardan Foursquare-Swarm uygulamaları temel alınarak kent plancılara örnek olabilecek araştırma ve analiz sistemi ele alınmaktadır. Ankara kenti kahve mekanlarında Swarm kullanımına bağlı yer bildirimlerinde, rastgele-belirli sayıda seçilmiş kullanıcılar ankete tabi tutulmuştur. Çalışmadaçok yer bildirimi yapılan kahve mekanlarındaki kullanıcı profilleri, kullanıcı davranışları, mekanı seçme nedenleri, Foursquare-Swarm kullanımına yönelik sorular sorulmuştur. Foursquare-Swarm uygulamaları genellikle 20-24 yaşları arasındaki bekarlar, öğrenciler tarafından kullanılmaktadır. Katılımcıların iş yerlerinin ve evlerin konumu tercih ettikleri kahve mekanlarını etkilemektedir. Katılımcılar için AVM’ye, kent merkezine (Ulus, Kızılay, Tunalı), ana alışveriş caddesine yakınlık önemlidir. Kahve mekanları katılımcılar için rutin olarak gidilen bir yer olup mekanın iç tasarımı, açık alan kullanımı, otopark imkanı sunulması, toplu taşım kullanımına yakınlığı gibi etmenler tercihlerini etkilemektedir. Yer bildirimi sayısı insanların bir mekana gitmeden önceki tercihinde etkili olmakla birlikte, mekanda sunulan ürün çeşitliliği, ürün fiyatları mekanın tercihinde önemli rol oynamaktadır. Tüm bu etmenlerle birlikte yer bildirimleri mekana anlam katmaktadır. _______________________________________________________ Use of Geo-Social Media: Top Check-ins Coffee Shops in Ankara Abstract Today, as technology develops, research techniques also change. Along with the changing technology, different research techniques are emerging. In this study, the research and analysis system is discussed on Foursquare-Swarm applications of geographical social networks, which can be used by urban planners. The randomly-selected users were surveyed in the reports of Swarm in top ten coffee shops in Ankara. User profiles, user behaviors, reasons for choosing the venue, questions about the use of Foursquare-Swarm were asked in the top coffee shops. Foursquare-Swarm applications are usually used by students, between age of 20-24. The work places and the location of the houses of the users influence the coffee shops they prefer. The proximity to the shopping mall, the city center (Ulus, Kızılay, Tunalı) and the main shopping street are important for the users. Coffee shops are a routine place for the users and the factors such as the interior design of the shop, the use of outdoor space, the parking facilities and the proximity to public transportation affect their preferences. While the number of location notifications is important in user’s preference before going to a venue, the variety of products offered in the place, the prices of products play an important role in the preference of the venue. With all these factors, venue comments add meaning to the place.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Coğrafi Tabanlı Sosyal Medya Kullanımı: Ankara’da En Çok Yer Bildirimi Yapılan Kahve Mekanları}, volume={2}, number={1}, publisher={Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi (MBUD)}, author={H. İpek BÜYÜKDEMİRCİ,Özge ERCOŞKUN}, year={2017}, pages={33–54} }
APA
KOPYALA
H. İpek BÜYÜKDEMİRCİ,Özge ERCOŞKUN. (2017). Coğrafi Tabanlı Sosyal Medya Kullanımı: Ankara’da En Çok Yer Bildirimi Yapılan Kahve Mekanları (Vol. 2, pp. 33–54). Vol. 2, pp. 33–54. Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi (MBUD).
MLA
KOPYALA
H. İpek BÜYÜKDEMİRCİ,Özge ERCOŞKUN. Coğrafi Tabanlı Sosyal Medya Kullanımı: Ankara’da En Çok Yer Bildirimi Yapılan Kahve Mekanları. no. 1, Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi (MBUD), 2017, pp. 33–54.