Black Sea Journal of Public and Social Science

Black Sea Journal of Public and Social Science

Seyfe Gölü Havzası'nda (Kirşehir) Doğal Ortam Özellikleri

Yazarlar: Esen CİFTCİ, Halil GÜNEK, Lütfi NAZİK

Cilt 4 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 42 - 53

Konular:Beşeri Bilimler, Ortak Disiplinler

DOI:10.52704/bssocialscience.818839

Anahtar Kelimeler:Kırşehir,Seyfe Gölü,Sulak Alan,Bozkır,Ekosistem,Jeomorfoloji

Özet: Kırşehir İli sınırları içerisindeki tek sulak alan olan Seyfe Gölü; Türkiye´nin “A” Sınıfı Sulak Alanları arasında yer almaktadır. Kızılırmak’ın kolları arasında parçalanmamış platoluk bir alanda bulunan Seyfe Kapalı Havzası, 152.200 ha alan kaplar. Havzada 10.700 ha’lık saha 26.08.1990 tarihinde Tabiatı Koruma Alanı, 23.585 ha´lık alan 1989 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı, 10.700 ha’lık alan ise 1994 yılında RAMSAR Sözleşmesi listesi’ne dahil edilmiştir. Bu çalışmada; Türkiye´nin on iki sulak alanından biri olan Seyfe Gölü ve çevresinin doğal ortam özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Havzanın jeolojisi, jeomorfolojisi, iklimi, toprak ve bitki örtüsü ve hidrografik özellikler incelenmiştir. Havza kurak ve yarı kurak iklim bölgelerinin en karakteristik şekilleri olan bolson, playa ve birikim glasiler veya etek düzlüklerinden meydana gelmiştir. Playanın en karakteristik şeklini Seyfe Gölü oluşturur. Göl alanını belirgin bir kuşak şeklinde, etek düzlükleri kuşatır. Bu eğimli etek düzlükleri veya glasiler, birdenbire bolsonların alt yamaçlarına bağlanır. Havza, yağışlarla ve sınırlı sayıdaki kaynaklarla beslenmektedir. Yağış miktarında dönem dönem değişiklikler olsa da havzada uzun yıllar yağış ortalaması 379.6 mm civarındadır. Buharlaşma ve terleme ile su kaybeder. Bu yüzden kurak olan dönemlerde göl bariz bir şekilde daralırken, yağışlı dönemlerde yani kış ve ilkbahar mevsimlerinde göl aynası geniş alana yayılmaktadır. 1970’li yıllarda gölün tüm çevresini dolaşan bir drenaj tamamlanmıştır. Bu drenaj daha sonra, yarattığı olumsuzluklar nedeni ile iptal edilmiştir. Bozkır alanın tarıma açılmasını amaçlayan bir sulama projesi planlanmış ancak bölge 'Tabiatı Koruma Alanı" ilan edildikten sonra bu çalışmalar durdurulmuştur. Devlet Su İşleri tarafından (DSİ), 1987 yılında hazırlanan daha sonra 2003 yılında revize edilen "Seyfe Havzası Ekoloji Koruma Projesi" hazırlanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Seyfe Gölü Havzası’nda (Kirşehir) Doğal Ortam Özellikleri}, volume={4}, number={42–53}, publisher={Black Sea Journal of Public and Social Science}, author={Esen CİFTCİ,Halil GÜNEK,Lütfi NAZİK}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Esen CİFTCİ,Halil GÜNEK,Lütfi NAZİK. (2021). Seyfe Gölü Havzası’nda (Kirşehir) Doğal Ortam Özellikleri (Vol. 4). Vol. 4. Black Sea Journal of Public and Social Science.
MLA
KOPYALA
Esen CİFTCİ,Halil GÜNEK,Lütfi NAZİK. Seyfe Gölü Havzası’nda (Kirşehir) Doğal Ortam Özellikleri. no. 42–53, Black Sea Journal of Public and Social Science, 2021.