
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Beyza ÇİFTÇİ, Sevim AKÇURA, Turhan DORAN, Onur OKUMUŞ, Ahmet TURAN, Mahmut KAPLAN, Adem KAMALAK
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.755162
Anahtar Kelimeler:Vitiver,Soya,Silaj,Fermantasyon
Özet: Çalışmanın amacı farklı oralarda karıştırılan vitiver (V) ve soyanın (S) silaj fermentasyonu, besinsel özellikler ile gaz ve metan üretimi üzerine etkisini incelemektir. Bu amaçla vitiver ve soya bitkileri beş farklı oranda (100V%, 75%V+25%25S, 50%V+50S, 25%V+75%S ve %100S) karıştırılmıştır. İncelenen tüm özellikler üzerine karışımın etkisi istatistiksel olarak çok önemli bulunmuştur (p≤0.01).Araştırma sonuçlarına göre silaj karışımındaki soya miktarının artmasıyla kuru madde miktarı, ham protein ve ham yağ oranları artmış, ADF ve NDF oranları azalmıştır. Vitiver oranının artması pH seviyesinde düşüş, gaz ve metan üretiminde, metabolik enerji ve organik madde sindirim derecesinde, ham külde, laktik asit oranlarında artış sağlamıştır. Ancak vetiverin bir çim türü olmasına rağmen soya ile karışımda iyi bir silaj üretimi için yeterli kuru madde miktarına ve uygun pH seviyesine sahip olmadığı görülmüştür. Kökleri için yoğun yetiştirilen vitiverin toprak üstü aksamının yalın silaj olarak değerlendirilmesi veya yeni bitkilerle karışımının yapılması gerekmektedir.