Turkish Journal of Science and Health

Turkish Journal of Science and Health

Complementary Therapy Use in with Diabetes Individuals and Information Source

Yazarlar: Saadet CAN ÇİÇEK, Fatma ARIKAN, Satı CAN, Şefika DALKIRAN, Handan ANKARALI

Cilt 2 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 92 - 103

Konular:Hemşirelik

Anahtar Kelimeler:Diabetes,Complementary Therapy,Information Source,Nursing

Özet: Amaç: Bu çalışmada diyabetli bireylerin kullandığı tamamlayıcı tedaviler ve bilgi kaynaklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipte gerçekleştirilen çalışmada 175 diyabetli birey dahil edildi. Verilerin elde edilmesinde katılımcıların sosyodemografik, diyabet ve tamamlayıcı tedavi kullanımlarına ilişkin özellikleri belirlemeye yönelik soru formu ile Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yaklaşımları ölçeği kullanıldı. Bulgular: Diyabetli bireylerin %62.3’ü tamamlayıcı tedavi kullanmakta ve %59.6’sı bu tedavileri aile/akraba/arkadaş/komşularından öğrenmiştir. Katılımcıların %76.1’i kullandığı tedaviyi yararlı bulduğunu, %13.8’i yan etki yaşadığını, %92.7’si medikal tedavi ile etkileşiminin olup olmadığını bilmediğini, %83.5’i kullandığı tedavi hakkında hemşire ya da doktora bilgi vermediğini belirtmiştir. Sonuç: Diyabetli bireylerin büyük çoğunluğu tamamlayıcı tedavileri kullanmakta ancak bu tedaviler hakkında sağlık profesyonellerine bilgi vermemektedir. Kullanılan tamamlayıcı tedavilerden en fazla bitkisel ürünler kullanılmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Complementary Therapy Use in with Diabetes Individuals and Information Source}, volume={2}, number={92–103}, publisher={Turkish Journal of Science and Health}, author={Saadet CAN ÇİÇEK,Fatma ARIKAN,Satı CAN,Şefika DALKIRAN,Handan ANKARALI}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Saadet CAN ÇİÇEK,Fatma ARIKAN,Satı CAN,Şefika DALKIRAN,Handan ANKARALI. (2021). Complementary Therapy Use in with Diabetes Individuals and Information Source (Vol. 2). Vol. 2. Turkish Journal of Science and Health.
MLA
KOPYALA
Saadet CAN ÇİÇEK,Fatma ARIKAN,Satı CAN,Şefika DALKIRAN,Handan ANKARALI. Complementary Therapy Use in with Diabetes Individuals and Information Source. no. 92–103, Turkish Journal of Science and Health, 2021.