Meyve Bilimi
Yazarlar: Dilek KARAMÜRSEL, Fatma Pınar ÖZTÜRK, Meltem EMRE, Alamettin BAYAV, Cennet OĞUZ
Konular:Fen
Anahtar Kelimeler:Fidancılık,Sertifikalı fidan,Baz materyal,Pazarlama,Kamu
Özet: Bu çalışmada, Türkiye’de meyve fidanı üreten kamu kuruluşlarının, fidan üretimine ilişkin mevcut durumları, sorunları ortaya koyulmuş ve çözüm önerileri geliştirilmiştir. Çalışmanın ana materyalini, tam sayım metoduna göre 25 kamu kuruluşu ile yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmuştur. Fidan üretimi yapan kamu kuruluşlarının ortalama 52 yıldır faaliyet gösterdikleri, yaklaşık 45 yıllık fidan üretim deneyimine sahip oldukları belirlenmiştir. Kuruluşların %88’i, fidan üretimi dışında da gelir getiren faaliyetlerinin bulunduğunu ve toplam gelir getirici faaliyetleri arasında fidan üretiminin payının ortalama %35 olduğunu belirtmişlerdir. Kuruluşlar, görev tanımında yer alması, arazi ve iklim koşullarının uygun olması nedeniyle fidan yetiştiriciliğini tercih etmektedirler. Fidan üretiminde karşılaştıklarıönemli sorunları sırasıyla girdi temini, pazarlama, üretim tekniği ve kalite standartları problemleridir.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.