Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi

Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi

Özel Hastane Yöneticilerinin Yalın Yönetime Yönelik Görüşleri; Ankara İli Örneği

Yazarlar: Osman ÖZKAN, Emine ORHANER

Cilt 1 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 1 - 12

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

Anahtar Kelimeler:Sağlık hizmetleri kalitesi,Sağlık hizmetleri yönetimi,Verimlilik,Yönetim

Özet: Amaç: Bu araştırma Ankara’daki özel hastane yöneticilerinin yalın yönetim, israf ve hata unsurlarına yönelik görüşlerinin ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilmiştir.   Yöntem: Araştırmanın ilk bölümünde yalın yönetim kavramı üzerinde durularak yalın sağlık yönetiminden bahsedilmiş, ikinci bölümünde ise hastane yöneticilerinin görüşlerinin analizleri yapılmıştır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmış ve toplamda 17 hastanede 189 katılımcıyla yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin frekans analizi yapılarak ilgili önermelerin gerçekleşme sıklığı ortaya konulmuştur. Araştırma sorularının cevaplanmasında katılımcılara birden fazla seçenek işaretleyebilecekleri söylenmiştir.   Bulgular: Yapılan analiz sonucunda çalışanların başka hastanelere gitmek üzere ayrılmasının, çalışanların sorumluluğu başkalarına yüklemesi ve işlerini başkalarına yaptırmasının, doğru prosedürlerin izlenmemesinin hastanelerdeçok yaşanan sorunlar olduğu, daha çok bekleme, gereksiz insan hareketi ve insan potansiyeli kaynaklı israfların oluştuğu, yalın yönetimin verimliliği artırmaya ve israfları ortadan kaldırmaya yönelik bir düşünce felsefesi ve sürekli iyileştirme faaliyeti olarak algılandığı, yalının zamanın daha verimli kullanılması, verimliliğin ve üretkenliğin büyümesi, sürekli iyileştirme açısından fayda sağladığı ve yalının önündekibüyük engelin bilgi ve motivasyon eksikliği, değişime karşı direnç ve üst yönetimin desteğinin olmaması olduğu belirlenmiştir.   Sonuç: Çalışmada sonuç olarak hastanelerde yaşanan sorunların, israfların önüne yalın yönetim uygulamaları neticesinde geçileceği ortaya konulmuş ve yalının daha fazla benimsenmesinin, yalının önündeki engellerin kaldırılmasının çalışanlara yönelik eğitimler düzenlenmesi ve üst yönetimin süreçlerde daha fazla aktif olmasıyla gerçekleşeceği ifade edilmiştir. Bilinmelidir ki üst yönetimin desteği yalının bir kültür haline gelmesinde kritik bir başarı faktörüdür. Yalın yönetim uygulamalarının değişime açık ve üst yönetim tarafından desteklenen kurumlarda daha kolay uygulanacağı, çalışanların yalın yönetim konusunda nitelikli olduğu, farkındalık seviyesinin yüksek ve birlikte çalışabilirlik kültürünün gelişmiş olduğu organizasyonlarda verimli sonuçlar ortaya koyacağı,  kurumların yalın yönetim algısını artırıcı eğitimler düzenleyebileceği ya da istihdam politikalarında buna uygun planlamalar yapabileceği önerilmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Özel Hastane Yöneticilerinin Yalın Yönetime Yönelik Görüşleri; Ankara İli Örneği}, volume={1}, number={1}, publisher={Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi}, author={Osman ÖZKAN,Emine ORHANER}, year={2018}, pages={1–12} }
APA
KOPYALA
Osman ÖZKAN,Emine ORHANER. (2018). Özel Hastane Yöneticilerinin Yalın Yönetime Yönelik Görüşleri; Ankara İli Örneği (Vol. 1, pp. 1–12). Vol. 1, pp. 1–12. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Osman ÖZKAN,Emine ORHANER. Özel Hastane Yöneticilerinin Yalın Yönetime Yönelik Görüşleri; Ankara İli Örneği. no. 1, Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, 2018, pp. 1–12.