Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi

Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi

Propiyonik Asidemi ve Beslenme Tedavisi

Yazarlar: Cahit ERKUL, Hande ÖNGÜN YILMAZ

Cilt 1 , Sayı 3 , 2019 , Sayfalar 33 - 37

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

Anahtar Kelimeler:Diet,Carnitine,Propionic Acidemia

Özet: Propionic acidemia (PA) is an autosomal recessive propionate catabolism disorder characterized by the accumulation of metabolites of branched-chain amino acid catabolism. Acute disease causes metabolic acidosis, changes in consciousness, encephalopathy, anorexia and nausea-vomiting, while chronic complications include poor growth, movement disorders, and epilepsy. The accumulation of propionyl-CoA, which is metabolically active in PCC deficiency, affects many other metabolic pathways, increasing the concentrations of organic acids in the urea. Carnitine supplementation, liver transplantation and low-protein diet therapy are some of the important methods in the treatment of the disease. Carnitine reduces DNA damage induced by propionic acidemia. Liver transplantation provides only partial correction of metabolic defect. The aim of nutritional therapy is to reduce the production of propionate. For this reason, prolonged starvation should be avoided by limiting precursor amino acids using a low protein diet. It is important that patients practice their diet without disrupting their diet.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Propiyonik Asidemi ve Beslenme Tedavisi}, volume={1}, number={3}, publisher={Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi}, author={Cahit ERKUL,Hande ÖNGÜN YILMAZ}, year={2019}, pages={33–37} }
APA
KOPYALA
Cahit ERKUL,Hande ÖNGÜN YILMAZ. (2019). Propiyonik Asidemi ve Beslenme Tedavisi (Vol. 1, pp. 33–37). Vol. 1, pp. 33–37. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Cahit ERKUL,Hande ÖNGÜN YILMAZ. Propiyonik Asidemi ve Beslenme Tedavisi. no. 3, Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, 2019, pp. 33–37.