Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Results of Vascularized Bone Graft Application in The Kienböck Disease

Yazarlar: Ali LEVENT, Serkan SİPAHİOĞLU, Metin YAPTI, Mehmet Akif ALTAY, Baki Volkan ÇETİN

Cilt 17 , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 447 - 453

Konular:Tıp

Anahtar Kelimeler:Lunate,Kienböck hastalığı,Kemik grefti

Özet: Amaç: Ekstansör kompartmanlı arter pediküllü vaskülarize kemik grefti (VBG) ile tedavi edilen Kienböck hastalarının postoperatif klinik ve radyolojik sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Bu çalışmada, Ocak 2011-Haziran 2015 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Kienböck hastalığı tanısı alan ve revaskülarizasyon (distal radiustan pediküllü VBG ile) yapılan veaz bir postoperatif takibi bulunan 12 hasta çalışmaya dahil edildi. İzlem sırasında bu hastalara Görsel Analog Skala (VAS), Modifiye Mayo Bilek Skoru (MMWS) ve (Q-DASH) anketi ile klinik değerlendirme yapıldı. Bulgular: Olguların 7'si kadın (% 58,3), 5'i erkek (% 41,7) idi. Ortalama yaş 27.83 idi. Olguların yedisi (% 58,3) sağda, 10'u (% 83,3) dominant bilekte idi. Dokuzunda (% 75) travma öyküsü bulunamadı. Ameliyat sonrası 11 (% 91,7) hastada MMWS sonucu iyi / mükemmeldi ve bu hastaların Q-DASH skoru 5-20 arasında idi. Dokuz (% 75) hastanın VAS skoru 2 veya daha düşüktü. Hem preoperatif hem de postoperatif değerlendirmede 9 (% 75) vakada negatif ulnar varyans ve 3 (% 25) vakada nötr ulnar varyans (pozitif ulnar varyans yok) belirledik. Postoperatif Stahl endeksinde önemli değişiklikler tespit edilmedi. Preoperatif fleksiyon ve ekstansiyon hareket açıklığı değerleri postoperatif ölçümlerde anlamlı olarak arttı (p <0.05). Preoperatif değerler ile karşılaştırıldığında postoperatif karpal yükseklik oranının anlamlı olarak azaldığı ve bilek kavrama gücünün anlamlı olarak arttığı belirlendi. 11 vakada postoperatif sintigrafi yapıldı. 10 vakada osteoblastik aktivite tespit edildi. MRG sonuçları 5 hastada revaskülarizasyon lehine bulgular göstermiştir. Sonuç: Kienböck hastalığının tedavisi için pediküllü VBG kullanımı revaskülarizasyon sağlamada ve işlevselliği geri kazanmada çok başarılıdır. Sintigrafide 1 hasta dışında hepsinde revaskülarizasyon tespit edilirken, MRG’da 5 hastada ravaskülarizasyon bulguları saptandı. Cerrahi yaklaşıma göre çeşitlendirilmiş daha fazla sayıda hasta ile tedaviye özgü sonuçlar daha detaylı araştırılabilir. Bu tür araştırmalar, Kienböck hastalığının tedavisinde uygun seçeneklerin belirlenmesinde yardımcı olacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Results of Vascularized Bone Graft Application in The Kienböck Disease}, volume={17}, number={447–453}, publisher={Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi}, author={Ali LEVENT,Serkan SİPAHİOĞLU,Metin YAPTI,Mehmet Akif ALTAY,Baki Volkan ÇETİN}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Ali LEVENT,Serkan SİPAHİOĞLU,Metin YAPTI,Mehmet Akif ALTAY,Baki Volkan ÇETİN. (2020). Results of Vascularized Bone Graft Application in The Kienböck Disease (Vol. 17). Vol. 17. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ali LEVENT,Serkan SİPAHİOĞLU,Metin YAPTI,Mehmet Akif ALTAY,Baki Volkan ÇETİN. Results of Vascularized Bone Graft Application in The Kienböck Disease. no. 447–453, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2020.