
Doğu Fen Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Mehmet Macit ERTUŞ
Konular:Mühendislik
Anahtar Kelimeler:Hakkari,Mera
Özet: Ucuz ve kaliteli kaynağı olması yanı sıra, hoş kokulu bitkileri,doğal haliyle insan beslenmesinde kullanılan çeşitli bitki türlerini ve bitki genetik kaynaklarını içerisinde barındıran yaban hayatına ortam olması gibi yeri doldurulamayan çayır ve meralardeğerli varlıklarımızdır. Hakkâri yüzölçümünün %52’sinin çayır ve meralardan oluşması mera hayvancılığını cazip kılmaktadır. Fakat mevcut hayvan varlığının beslenmesi için çayır, mera ve yem bitkilerinden elde edilen yem miktarı ihtiyacı karşılayacak durumda değildir. İhtiyaç duyulan yem açığının giderilmesi mera üzerinde erken ve aşırı otlatma ile neticelenmektedir. Alternatifi olmayan çayır ve meraların sürdürülebilirliği, daha fazla verim alınabilmesi ve doğru bir mera yönetimi için öncelikle yem bitkileri üretiminin arttırılması gerekmektedir.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.