Bilge International Journal of Science and Technology Research

Bilge International Journal of Science and Technology Research

Sağlıklı Yaşamda Üzüm ve Üzüm Ürünleri

Yazarlar: Özlem ARAS AŞCI

Cilt - , Sayı - , 2020 , Sayfalar 22 - 32

Konular:Mühendislik, Mühendislik, Kimya

DOI:10.30516/bilgesci.815799

Anahtar Kelimeler:Üzüm,Üzüm ürünleri,Sekonder metabolit,Polifenoller,Sağlık

Özet: Üzümün iyi bir B1, B6 ve C vitamini kaynağı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda Mg, K ve Ca gibi mineraller bakımından zengin olmasına rağmen düşük glisemik indeksi olan olağanüstü bir besindir. Üzümden elde edilen pekmezin, demir anemisini azaltıcı ve engelleyici etkileri bulunmaktadır. İnsanlar besin değerleri, sevdikleri tatlar ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle diyetlerine giderek artan oranda üzüm ve üzüm ürünlerini dahil etmektedirler. Bu olumlu etkiler, üzümlerin biyokimyasal yapısında tanımlanan ve esas olarak fenilpropanoidler, izoprenoidler ve alkaloidlerden türetilen 1600'den fazla bileşiğe bağlıdır. Üzüm suyu ve şarap yüksek oranda Fenilpropanoidler olan flavanoidleri ihtiva etmektedir. Üzüm ürünleri içerdikleri flavanoid bileşiklerin potansiyel antioksidan etkisi ile plazmada oksidasyona bağlı DNA hasarını önleyerek antikarsinojenik etkiye sahiptirler. Üzüm çekirdeği, üzüm suyu ve şarapta bulunan bir stilben türevi olan resveratrolün ise anti-mutajenik aktivite göstererek farklı kanser türlerinde tümör oluşumunu engellediği bildirilmiştir. Bunlara ek olarak yapılan çalışmalar, üzüm ürünleri tüketimi ile alınan resveratrolün virüs gelişimi, kötü kolesterol, yüksek tansiyon, kalp krizi riski, Alzheimer, Parkinson, demans ve nörodejenerasyon gibi birçok hastalığı önlediğini belirlemiştir. Sonuç olarak vitamin, mineral ve antioksidan deposu olan üzüm ve üzüm ürünlerinin tüketimi, yaşam kalitesini düşüren ve bazen ölümcül olabilen hastalıkların önlenmesi açısından oldukça faydalı bir alternatif sunmaktadır. Bu çalışma ile de üzüm ve üzüm ürünleri ile bunların fonksiyonel bileşenlerinin, insan beslenmesinde kullanımlarının sağlık yararlarına vurgu yaparak bir incelemesi ortaya konulmaktadır. Anahtar kelimeler: Üzüm, üzüm ürünleri, sekonder metabolit, polifenoller, sağlık.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Sağlıklı Yaşamda Üzüm ve Üzüm Ürünleri}, number={22–32}, publisher={Bilge International Journal of Science and Technology Research}, author={Özlem ARAS AŞCI}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Özlem ARAS AŞCI. (2020). Sağlıklı Yaşamda Üzüm ve Üzüm Ürünleri. Bilge International Journal of Science and Technology Research.
MLA
KOPYALA
Özlem ARAS AŞCI. Sağlıklı Yaşamda Üzüm ve Üzüm Ürünleri. no. 22–32, Bilge International Journal of Science and Technology Research, 2020.