Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Covid-19 Pandemi Sürecinde Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencilerinin Korku ve Anksiyete Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Yazarlar: Ümmühan TEKİN ATAY, Nisa Nur DİNÇER, Fatma UCAN YARKAC, Elif ÖNCÜ

Cilt 2 , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 86 - 93

Konular:Diş Hekimliği

Anahtar Kelimeler:Anksiyete,Korku,Koronavirüs,Diş Hekimleri

Özet: Amaç: Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen, koronavirüs hastalığı (COVID-19), ortaya çıkışı ve hızlı yayılımıyla birlikte toplum genelinde özellikle de yüksek risk taşıdıkları için sağlık çalışanlarında, korku ve kaygıya neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı; COVID-19 pandemisinin ülkemizde uzmanlık eğitimi gören diş hekimleri üzerindeki korku ve anksiyete düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi almakta olan 164 diş hekimi dahil edildi. Bireylerin sosyodemografik verileri, korku ve anksiyete seviyeleri, çevrimiçi anket kullanılarak kaydedildi. Katılımcıların COVID-19’un neden olduğu korku seviyelerini ölçmek amacıyla COVID-19 Korkusu Ölçeği kullanıldı. Koronavirüs Anksiyete Ölçeği ile bireylerin COVID-19’a bağlı olarak gelişen anksiyete düzeyleri belirlendi. Veriler, SPSS paket programıyla değerlendirilerek, p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Bireylerdeki COVID-19’un neden olduğu total anksiyete ve korku düzeyleri değerlendirildiğinde, kadın bireylerin erkek bireylere kıyasla daha yüksek anksiyete ve korkuya sahip olduğu görüldü (p<0,05). Korku ölçeğinin “Korona virüsten çok korkuyorum” sorusuna kadınların %71,7’si, erkeklerin ise %14,6’sı korkuyorum yanıtını verdi (p<0,05). Dahası, kadınların %89,5’i sosyal medyada koronavirüs ile ilgili haberleri izlerken gerildiğini ya da endişelendiğini belirtirken, erkeklerin %41,9’u haberlerden etkilenmediğini bildirildi (p<0,05). Uzmanlık alanlarıyla korku ve anksiyete seviyeleri arasındaki ilişki değerlendirildiğinde, COVID-19 pandemisinin cerrahi alanında eğitim gören diş hekimlerinde daha az anksiyete ve korkuya neden olduğu gözlendi (p<0,05). Sonuç: COVID-19 pandemisi diş hekimliği uzmanlık öğrencilerinde korku ve anksiyeteye neden olmaktadır. Bu süreç kadın uzmanlık öğrencilerini erkek öğrencilere kıyasla daha fazla etkilenmiştir. İlaveten, daha az aeresollü işlem yapılan uzmanlık alanlarındaki öğrenciler hastalığa yakalanma insidansları daha düşük olduğu için, koronavirüse bağlı daha az anksiyete ve korku deneyimlemektedirler.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Covid-19 Pandemi Sürecinde Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencilerinin Korku ve Anksiyete Düzeylerinin Değerlendirilmesi}, volume={2}, number={86–93}, publisher={Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi}, author={Ümmühan TEKİN ATAY,Nisa Nur DİNÇER,Fatma UCAN YARKAC,Elif ÖNCÜ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Ümmühan TEKİN ATAY,Nisa Nur DİNÇER,Fatma UCAN YARKAC,Elif ÖNCÜ. (2020). Covid-19 Pandemi Sürecinde Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencilerinin Korku ve Anksiyete Düzeylerinin Değerlendirilmesi (Vol. 2). Vol. 2. Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ümmühan TEKİN ATAY,Nisa Nur DİNÇER,Fatma UCAN YARKAC,Elif ÖNCÜ. Covid-19 Pandemi Sürecinde Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencilerinin Korku ve Anksiyete Düzeylerinin Değerlendirilmesi. no. 86–93, Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 2020.