Journal of Global Food Research
Yazarlar: Ferzan AKTAŞ
Konular:-
DOI:10.29226/TR1001.2020.231
Anahtar Kelimeler:Gastro-Anomie,Gastronomik Kimlik,Sürdürülebilirlik
Özet: Küreselleşen dünya düzeni içerisinde yemek yeme kültürü ve yemeğe verilen önem büyük bir değişim yaşamıştır. Gıdada yaşanan hızlı üretimin esas alınması, endüstrileşme gibi bazı hareketler yemek düzeninde sıradanlık ve tekdüzelik gibi bir takım etkiler yarattı. Zaman içerisinde gerçekleşen bu durum yemeğin temel köklerinin unutulmasına ve gastronomik normsuzluğa sebebiyet verdi. Mutfaklarda yaşanan gastronomik normsuzluk kavramını ifade etmek için gastro-anomie kavramı kullanılmaya başlanıldı. Bu çalışma temel olarak Gastro-anomi kavramının ortaya çıkışındaki temel sebepleri anlamlandırmak ve bu kavramın anlaşılmasını sağlamak için gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında konuyla ilgili çalışmalar özetlenmiş ve gastro-anomi kavramının literatüre kazandırılması hedeflenmiştir. Çalışmanın gastro-anomi kavramını irdeleyen ilk Türkçe çalışma olması çalışmanın önemini artırarak bundan sonra yapılacak olan çalışmalar için önemli bir araştırma konusu ortaya çıkartmıştır.