Journal of Global Food Research
Yazarlar: Osman ÇAVUŞ, Bihter İrem OYMAK
Konular:-
DOI:10.29226/TR1001.2020.229
Anahtar Kelimeler:Gastronomi,Malnütrasyon,Dengeli beslenme,Sürdürülebilir gıda
Özet: Malnütrisyon; uygun olmayan kombinasyonlara veya gıda oranlarına dayanan belirli besin eksiklikleri veya diyetlerden kaynaklanan yeterli ve optimal beslenme durumundan tüm sapmalar anlamına gelen geniş bir terim olarak adlandırılabilir. Malnütrisyon yetersiz beslenme anlamına gelse de aşırı gıda alımının meydana getirdikleri hastalıkları da ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Günümüzde gelişmiş ülkelerde dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklı obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarından kaynaklı sorunlar yaşanırken, gelişmemiş ülkelerde yetersiz gıda alımından kaynaklanan hastalıkların sebep olduğu ölümler ön plana çıkmaktadır. Bu çalışma malnütrisyon ile mücadeleye dikkat çekmek ve gastronomi aktörlerinin malnütsiyon konusunda bilinçlendirerek bu mücadelede rol almalarını sağlamak amacıyla yapılmıştır. Sonuç olarak malnütrisyon ile ilgili çalışmaların çoğunun tıp alanında yapıldığı görülmüştür. Ayrıca bu çalışma ile malnütrisyon kaynaklı hastalıkların önlenmesinde gıda ile ilgili tüm alanların ortak çalışmaları gerekliliği anlaşılmıştır.