Journal of Global Food Research
Yazarlar: Aybuke CEYHUN SEZGİN
Konular:-
DOI:10.29226/TR1001.2020.227
Anahtar Kelimeler:Gıda güvenliği,Bakteri,Enfeksiyon,İntoksikasyon
Özet: İnsanların yaşamlarını devam ettirmesi, büyümesi ve sağlığını koruması için yeterli ve dengeli beslenmesi gereklidir. Bu gereksinimin gıdalarla karşılanması bakımından güvenli gıda tüketimi bir zorunluluktur. Ancak yaşamımızın temel maddesi olan gıdalar, üretimden tüketime kadar geçen çeşitli aşamalarda hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle zararlı hale gelebilmekte ve sağlığımız için gizli bir tehlike oluşturabilmektedir. Bu nedenle üretimden tüketime kadar tüm süreçte gıdanın güvenliği sağlanmalıdır. Bitkisel ve hayvansal gıdaların yapısında doğal olarak bulunan mikroorganizmalar gıda güvenliğini en çok tehdit eden riskler arasındadır. Biyolojik tehlike olarak sınıflandırılan mikroorganizmalardan en tehlikeli olanı ise bakterilerdir. Çünkü bu mikroorganizmalar her yerde bulunur ve uygun koşullarda bölünerek hızla çoğalır. Bu çalışmada; gıda güvenliği açısından tehlike oluşturan bazı bakteriler ve sağlık üzerindeki etkileri detaylandırılmıştır.