Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Hamdi AYDIN
Konular:Mühendislik, Ziraat
Anahtar Kelimeler:Su kaynakları,Kültür balıkları üretimi,Bayburt
Özet: Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Bayburt ilinde kültür balıkçılığı üretiminde son yıllarda önemli artışlar meydana gelmiştir. Bayburt ili ve ilçelerindeki su ürünleri üretim tesislerinde sadece gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) üretimi yapılmaktadır. 1989 yılında 9 ton olan alabalık üretimi, 1996 yılında 15 ton, 2000 yılında 50 ton, 2005 yılında 73 ton, 2010 yılında 175 ton, 2013 yılında 404 ton, 2014 yılında 375 ton, 2015 yılında 387 ton, 2016 yılında 375 ton ve 2017 yılında 1000 ton olarak gerçekleşmiştir. Bayburt ilinde alabalık üretiminde meydana gelen artıştabüyük faktör, ildeki baraj ve göletlerde de ağ kafeslerde alabalık üretiminin yapılmaya başlanmasıdır. Yeni inşa edilen baraj ve göletlerde de üretim yapılmaya başlanması ile birlikte ildeki alabalık üretimi daha da artacaktır. Bayburt ilindeki su kaynaklarındanfazla avcılığı yapılan balık türleri sırasıyla sazan (Cyprinus carpio), yayın (Silurus glanis) ve alabalık (Salmo trutta) tır. Bu çalışmada Bayburt ili su kaynakları, avlanan balık türleri, kültür balıkları üretim miktarları, sorunlar ve sözüm önerileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.