
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Ömer SÖZEN, Ufuk KARADAVUT
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.776613
Anahtar Kelimeler:Samsun,Kırşehir,Kalite,Kuru fasulye
Özet: Yürütülen araştırma, 4’ü kuru fasulye çeşidi (Zülbiye, Yunus 90, Göynük 98 ve Önceler 98) ile 26’sı ileri düzey kuru fasulye hattı olmak üzere toplam 30 kuru fasulye genotipinin 2018 yılında Samsun ve Kırşehir ekolojik koşullarında bazı kalite parametreleri(kuru ağırlık, yaş ağırlık, su alma kapasitesi, su alma indeksi, şişme kapasitesi, şişme indeksi, kabuk oranı ve protein oranı) bakımından karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, tesadüf blokları deneme deseninde dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada iki lokasyonun ortalamasına göreyüksek kuru ağırlık 46.89 g ile KIR/2013/01,yüksek protein verimi %22.27 ile G.K.2009/327 genotiplerinden veyüksek kabuk oranı ise %8.5 ile Önceler 98 kuru fasulye çeşidinden elde edilmiştir. Araştırma sonucunda teknolojik özellikler bakımından Kelkit Vadisi, Karadeniz Bölgesi, Artvin ile Kırşehir illerinden toplanarak ileri düzeye kadar getirilen G.K.2010/28, K.1121, K.1133, G.K.2009/327 ve KIR/2013/01 nolu genotiplere ait kalite performanslarının diğer genotiplere nazaran daha yüksek oldukları tespit edilmiştir.