
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Yalçın COŞKUN, İ̇smail TAS, Mevlüt AKÇURA, Ayhan ORAL, Tülay TÜTENOCAKLI, Tuğba YETER
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.728571
Anahtar Kelimeler:Mısır,Sulama suyu tuzluluğu,Çimlenme,SAR,SAR
Özet: Sulama suyunun SAR değeri suyun kalite sınıfının belirlenmesinde birincil parametredir. Bu nedenle SAR değeri dikkate alınmadan sodyum tuzu ile yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlar tuz zararı olmayıp sodyum zararını temsil etmektedir. Mısır bitkisinin sulama suyu tuzluluğunu hangi seviyeye kadar tolere edilebileceğini tespit etmek amacıyla SAR değeri 1’in altında ayarlanarak farklı tuz konsantrasyonuna sahip sulama suları ile çimlendirme ve saksı denemeleri yapılmıştır. Çimlendirme denemesi sonucunda sulama suyu tuzluluk seviyesindeki artışa paralel olarak mısır çim bitkisi kök uzunluğu, fide kuru ağırlığı ve çimlenme oranı azalmıştır. Çim bitkisi kök uzunluğu sulama suyu tuzluluğunun 3 dS m-1 EC seviyesinde olumsuz etkilenmeye başlarken fide kuru ağırlığı ve çimlenme oranı 5 dS m-1 EC seviyesinde etkilenmeye başlamıştır. Saksı denemesinde sulama suyu tuzluluk seviyesindeki artışa paralel olarak bitki boyu ve bitki kuru ağırlığı değerleri azalmış olup 8 dS m-1 EC seviyesinde olumsuz etkilenmiştir.