Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Gökkuşağı Alabalıklarında (Oncorhynchus Mykiss) Kadmiyum Toksisitesi: Kalp ve Kas Üzerine Bir Araştırma

Yazarlar: Mehmet Reşit TAYSI, Muammer KIRICI, Mahinur KIRICI, Bünyamin SÖGÜT, Mehmet Akif BOZDAYI, Seyithan TAYSI

Cilt 7 , Sayı 4 , 2020 , Sayfalar 983 - 987

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.802746

Anahtar Kelimeler:Cadmium toxicity,Oxidative,Peroxynitrite,Muscle,Heart

Özet: Bu çalışma, gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) kas ve kalp dokularındaki ölümcül olmayan kadmiyum konsantrasyonlarına (1, 3 ve 5 mg / L) maruz kalmadan (24, 48 ve 96 saat) kaynaklanan oksidatif stres tepkilerini belirlemeyi ve karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Malondialdehit (MDA) ve Peroksinitrit (ONOOˉ) parametreleri sırasıyla oksidatif / nitrosatif stresi belirlemek için çalışıldı. Kalp ve kas dokularının MDA ve ONOO− değerleri, hem saatler hem de dozlar açısından birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı (P <0.05) farklılıklar gösterdi. Kontrol ve diğer gruplar arasında kas dokusu ONOO− ve MDA değerlerindeki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P <0.05). Kontrol grubu ile diğer gruplar arasında benzer şekilde kalp dokusu ONOO− ve MDA değerlerinde de fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P <0.05). Her iki parametre için de uygulanan doz miktarı arttıkça, elde edilen ONOO− ve MDA değerlerinin ortalaması önemli ölçüde artmıştır. Sonuç olarak kadmiyumun kalp ve kas dokularında ONOO− ve MDA düzeylerini artırdığı, strese neden olduğu ve küçük dozlarda bile balıklar için toksik olduğu tespit edildi.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Gökkuşağı Alabalıklarında (Oncorhynchus Mykiss) Kadmiyum Toksisitesi: Kalp ve Kas Üzerine Bir Araştırma}, volume={7}, number={983–987}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Mehmet Reşit TAYSI,Muammer KIRICI,Mahinur KIRICI,Bünyamin SÖGÜT,Mehmet Akif BOZDAYI,Seyithan TAYSI}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Mehmet Reşit TAYSI,Muammer KIRICI,Mahinur KIRICI,Bünyamin SÖGÜT,Mehmet Akif BOZDAYI,Seyithan TAYSI. (2020). Gökkuşağı Alabalıklarında (Oncorhynchus Mykiss) Kadmiyum Toksisitesi: Kalp ve Kas Üzerine Bir Araştırma (Vol. 7). Vol. 7. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mehmet Reşit TAYSI,Muammer KIRICI,Mahinur KIRICI,Bünyamin SÖGÜT,Mehmet Akif BOZDAYI,Seyithan TAYSI. Gökkuşağı Alabalıklarında (Oncorhynchus Mykiss) Kadmiyum Toksisitesi: Kalp ve Kas Üzerine Bir Araştırma. no. 983–987, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2020.