
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Atilla BAŞER, Adem KAMALAK
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.734767
Anahtar Kelimeler:Baklagil ağaç yaprağı,Beslenme değeri,Gaz üretimi,Metan üretimi,Mikrobiyal protein
Özet: Bu çalışma, bazı baklagil ağaçlarından (Robinia pseudoecacia Umbracuifera, Robinia hispida, Robinia pseudoacacia, Albizia julibrissin, Leucaena leucocephala, Gleditsia triacanthos and Ceratonia silique) toplanan yapraklarının kompozisyonunu, sindirim derecesini ve in vitro gaz üretimini (GÜ), metan üretimini (MÜ) ve mikrobiyal protein (MP) üretimini belirlenmek için yapılmıştır. Fermentasyon parametreleri belirlemek için, yaprak örnekleri, in vitro GÜ tekniği kullanılarak rumen sıvısı ile anaerobik koşullar altında 39 °C de 24 saat boyunca inkübe edilmiştir. Veriler, tesadüf blokları deneme desenine göre tek yönlü varyans analizine tabi tutulmuştur. Baklagil ağaç yapraklarının ham protein içerikleri %8.43 ile 18.88 arasında değişmiş olup,yüksek protein içeriğine pembe çiçekli akasya sahip olmuştur. Baklagil ağaç yapraklarının gaz üretimi, metan üretimi ve ME değerleri sırasıyla 51.00 ml ile 70.20 ml, 5.78 ml ile 10.47 ml, 5.69 MJ/kg ile 7.34 MJ/kg değerler arasında değişmiştir. Ağaç yapraklarının GSD %37.36 ile 65.25 arasında değişmiş olupdüşük keçiboynuzu yaprağında bulunurkenyüksek gülibrişim yaprağında bulunmuştur. Ağaç yapraklarının GSKM, PF, MP ve MPSE içerikleri sırasıyla 188.63 mg ile 329.92 mg, 3.61 ile 6.02, 73.79 g/KM ile 193.66 g/KM , %38.88 ile 63.25 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, baklagil ağaç yapraklarının ruminant hayvanların yaşama ve verim payı protein ve metabolik enerji ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir.