Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yetişen bazı baklagil ağaç yapraklarının yem değerleri ve in vitro fermentasyon özellikleri

Yazarlar: Atilla BAŞER, Adem KAMALAK

Cilt 7 , Sayı 4 , 2020 , Sayfalar 940 - 947

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.734767

Anahtar Kelimeler:Baklagil ağaç yaprağı,Beslenme değeri,Gaz üretimi,Metan üretimi,Mikrobiyal protein

Özet: Bu çalışma, bazı baklagil ağaçlarından (Robinia pseudoecacia Umbracuifera, Robinia hispida, Robinia pseudoacacia, Albizia julibrissin, Leucaena leucocephala, Gleditsia triacanthos and Ceratonia silique) toplanan yapraklarının kompozisyonunu, sindirim derecesini ve in vitro gaz üretimini (GÜ), metan üretimini (MÜ) ve mikrobiyal protein (MP) üretimini belirlenmek için yapılmıştır. Fermentasyon parametreleri belirlemek için, yaprak örnekleri, in vitro GÜ tekniği kullanılarak rumen sıvısı ile anaerobik koşullar altında 39 °C de 24 saat boyunca inkübe edilmiştir. Veriler, tesadüf blokları deneme desenine göre tek yönlü varyans analizine tabi tutulmuştur. Baklagil ağaç yapraklarının ham protein içerikleri %8.43 ile 18.88 arasında değişmiş olup,yüksek protein içeriğine pembe çiçekli akasya sahip olmuştur. Baklagil ağaç yapraklarının gaz üretimi, metan üretimi ve ME değerleri sırasıyla 51.00 ml ile 70.20 ml, 5.78 ml ile 10.47 ml, 5.69 MJ/kg ile 7.34 MJ/kg değerler arasında değişmiştir. Ağaç yapraklarının GSD %37.36 ile 65.25 arasında değişmiş olupdüşük keçiboynuzu yaprağında bulunurkenyüksek gülibrişim yaprağında bulunmuştur. Ağaç yapraklarının GSKM, PF, MP ve MPSE içerikleri sırasıyla 188.63 mg ile 329.92 mg, 3.61 ile 6.02, 73.79 g/KM ile 193.66 g/KM , %38.88 ile 63.25 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, baklagil ağaç yapraklarının ruminant hayvanların yaşama ve verim payı protein ve metabolik enerji ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yetişen bazı baklagil ağaç yapraklarının yem değerleri ve in vitro fermentasyon özellikleri}, volume={7}, number={940–947}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Atilla BAŞER,Adem KAMALAK}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Atilla BAŞER,Adem KAMALAK. (2020). Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yetişen bazı baklagil ağaç yapraklarının yem değerleri ve in vitro fermentasyon özellikleri (Vol. 7). Vol. 7. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Atilla BAŞER,Adem KAMALAK. Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde Yetişen Bazı Baklagil Ağaç Yapraklarının Yem Değerleri ve in Vitro Fermentasyon Özellikleri. no. 940–947, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2020.