Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi

Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi

DİVÂNÜ LÛGATİ’T-TÜRK VE ZİRÂʽAT ALBÜMÜ’NDEN TARIM VE HAYVANCILIKLA İLGİLİ BAZI TERİMLER

Yazarlar: Gizem Gülşah KARAOĞLU

Cilt 3 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 53 - 67

Konular:Dil Bilim

Anahtar Kelimeler:Tarım,Hayvancılık,Türk Dili,Kâşgarlı Mahmud,Hüseyin Kâzım Kadri

Özet: Yapılan araştırmalardan Türklerin sadece göçebe olarak yaşayan bir topluluk olmadıklarını ve ilk dönemlerinden beri tarımla uğraştıklarını öğrenmekteyiz. Geçmişten bugüne Türk toplumu için vazgeçilmez birer geçim kaynağı ve toplumun kültürünü oluşturan unsurlar olarak kendilerini gösteren tarım ve hayvancılıkla ilgili zengin söz varlığı, yapılan çalışmalarla kayıt altına alınmalıdır. Hüseyin Kâzım Kadri’nin 20. yüzyıl başlarında kaleme aldığı Zirâʽat Albümü adlı eser,  dönemin tarım ve hayvancılığına dair bilgileri detaylı olarak okurla paylaşırken araştırmacılara dönemin tarım ve hayvancılıkla ilgili söz varlığını da görme fırsatı tanır. Eserde çok sayıda tarım ve hayvancılık terimi bulunmaktadır. Bu terimlerin bir kısmı aslını korurken bazıları ses olayına uğramış vaziyette karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda, Divânü Lûgati’t-Türk’te Kâşgarlı Mahmud tarafından kaydedilen tarım ve hayvancılıkla ilgili kimi sözcükler ve Hüseyin Kâzım Kadri’nin Zirâʽat Albümü’ndeki ortak ve benzer söz varlığına ilişkin bazı veriler ortaya koyulmuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={DİVÂNÜ LÛGATİ’T-TÜRK VE ZİRÂʽAT ALBÜMÜ’NDEN TARIM VE HAYVANCILIKLA İLGİLİ BAZI TERİMLER}, volume={3}, number={53–67}, publisher={Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi}, author={Gizem Gülşah KARAOĞLU}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Gizem Gülşah KARAOĞLU. (2019). DİVÂNÜ LÛGATİ’T-TÜRK VE ZİRÂʽAT ALBÜMÜ’NDEN TARIM VE HAYVANCILIKLA İLGİLİ BAZI TERİMLER (Vol. 3). Vol. 3. Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi.
MLA
KOPYALA
Gizem Gülşah KARAOĞLU. DİVÂNÜ LÛGATİ’T-TÜRK VE ZİRÂʽAT ALBÜMÜ’NDEN TARIM VE HAYVANCILIKLA İLGİLİ BAZI TERİMLER. no. 53–67, Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi, 2019.