Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencilerinin Periodontal Farkındalığı, Ağız Sağlığına Yönelik Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi

Yazarlar: Dilek ÖZKAN ŞEN, Betül IRIZ, Fatma UCAN YARKAC, Elif ÖNCÜ

Cilt 2 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 14 - 24

Konular:Diş Hekimliği

Anahtar Kelimeler:Ağız sağlığı,Farkındalık,Diş hekimliği öğrencileri,HU-DBI

Özet: Amaç: Diş hekimligǍi oDžgǍrencilerinin kendi agǍız sagǍlıgǍına yoDžnelik tutumları agǍız sagǍlıgǍı alışkanlıklarını etkilemek ile birlikte tedavi ettikleri hastalarının agǍız sagǍlıgǍının iyileştirilmesi uDžzerinde de olası etkiye sahiptir. Bu çalışmanın amacı diş hekimligǍi fakuDžltesi oDžgǍrencilerinin periodontal farkındalıklarını, kendi agǍız sagǍlıgǍına yoDžnelik tutum ve alışkanlıklarını degǍerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 336 birey (140 preklinik oDžgǍrencisi-196 klinik stajyer oDžgǍrenci) dahil edildi. Bireylerin sosyodemografik verileri, sistemik hastalık geçmişi, sigara içme durumları, periodontal sagǍlık/hastalık durumları online anket formu kullanılarak sorgulandı. AgǍız sagǍlıgǍına yoDžnelik tutumları ve agǍız sagǍlıgǍı alışkanlıklarını degǍerlendirmek için Hiroşima Udžniversitesi Diş Davranış Envanteri (HU-DBI) kullanıldı. Elde edilen veriler p<0,05 anlamlılık duDžzeylerine goDžre istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet, ailenin ikamet ettigǍi yer, ailenin gelir duDžzeyi ve oDžgǍrencilerin annelerinin egǍitim seviyesi açısından anlamlı bir farklılık goDžruDžlmezken (p>0,05), yaş, oDžgǍrencilerin yaşadıkları yer ve oDžgǍrencilerin babalarının egǍitim seviyeleri açısından anlamlı farklılık oldugǍu goDžruDžlduDž(p<0,05). OdžgǍrencilerin periodontal farkındalıkları degǍerlendirildigǍinde; klinik oDžgǍrencilerin periodontal farkındalıklarının istatistiksel olarak daha yuDžksek oldugǍu goDžzlendi. Iǚlaveten, HU-DBI skorları klinik oDžgǍrencilerde (7,10±1,32) preklinik oDžgǍrencilerle (5,49±2,01) kıyasla daha yuDžksekti (p<0,05). Sonuç: Çalışmamızın bulguları dogǍrultusunda, diş hekimligǍi oDžgǍrencilerinde egǍitim seviyesinin artmasıyla, oDžgǍrencilerin diş fırçalama alışkanlıkları, oral hijyen davranışları, periodontal hastalık bilgileri ve bu konudaki tutum ve davranışlarının arttıgǍı goDžzlemlenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencilerinin Periodontal Farkındalığı, Ağız Sağlığına Yönelik Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi}, volume={2}, number={14–24}, publisher={Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi}, author={Dilek ÖZKAN ŞEN,Betül IRIZ,Fatma UCAN YARKAC,Elif ÖNCÜ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Dilek ÖZKAN ŞEN,Betül IRIZ,Fatma UCAN YARKAC,Elif ÖNCÜ. (2020). Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencilerinin Periodontal Farkındalığı, Ağız Sağlığına Yönelik Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi (Vol. 2). Vol. 2. Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Dilek ÖZKAN ŞEN,Betül IRIZ,Fatma UCAN YARKAC,Elif ÖNCÜ. Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencilerinin Periodontal Farkındalığı, Ağız Sağlığına Yönelik Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi. no. 14–24, Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 2020.