Meyve Bilimi
Yazarlar: Muharrem GÖLÜKCÜ, Nazmi DİNÇ
Konular:Fen
Anahtar Kelimeler:Punica granatum,Damla sulama,Antosiyanin,Fenolik madde
Özet: Meyve ve sebzelerin bileşimi yetiştirme tekniklerine göre önemli oranda farklılık gösterebilmektedir. Bu araştırma, farklı sulama uygulamalarının narın beslenme açısından bazı fonksiyonel özellikleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında ana konu olarak iki sulama aralığı (D) ve alt konu olarak da dört sulama düzeyi (K) uygulamasının meyvenin toplam fenolik madde ve antosiyanin içeriği üzerine etkisi araştırılmıştır. Narın antosiyanin içeriği üzerine DxK interaksiyonun önemli etkisi varken toplam fenolik madde içeriği üzerine sadece sulama düzeyinin önemli etkisi olduğu tespit edilmiştir. Örneklerin antosiyanin içeriği 173.2-325.4 mg L-1 aralığında, toplam fenolik madde içeriği de 1007.0-2669.8 mg L-1 aralığında değişim göstermiştir. Elde edilen veriler narın toplam fenolik madde ve antosiyanin içeriği gibi fonksiyonel özellikleri üzerine sulama uygulamasının etkili olduğunu göstermiştir. Bu durum sulama uygulamalarında ürün fonksiyonel özelliklerinin de değerlendirilmesinin yararlı olacağını göstermektedir.