Bilgi Yönetimi

Bilgi Yönetimi

Sağlığın Kişiselleşmesi ve Kişisel Sağlık Bilgi Sistemleri

Yazarlar: Banu Fulya YILDIRIM

Cilt 2 , Sayı 2 , 2019 , Sayfalar 127 - 135

Konular:Bilgi, Belge Yönetimi

DOI:10.33721/by.642698

Anahtar Kelimeler:Kişisel Sağlık Bilgi Sistemleri,KişiselleşSağlık,Mahremiyet,Standardizasyon,Entegrasyon

Özet: Tıp alanındaki teknolojik ve bilimsel gelişmelere bağlı olarak sağlığın kişiselleşmesi olgusu gündeme gelmekte ve sağlık hizmetlerinin sunumunda hızla kişiselleşmeye gidilmektedir. Bu bağlamda sağlık bilgi teknolojilerinden kişisel sağlık bilgi sistemlerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Kişisel sağlık bilgi sistemleri birey odaklı, elektronik ve kişiselleştirilmiş bir platform üzerinden hastaların kendi sağlık bilgilerini yönetmelerine, bilgi paylaşımı yapabilmelerine ve sağlık durumlarını izleyebilmelerine imkân vermektedir. Kişisel sağlık bilgi sistemlerinin sağladığı yararların yanı sıra çalışmada özellikle vurgulanmak istenen konuların başında sağlık verilerinin güvenliği ve mahremiyet sorunları gelmektedir. Kişisel sağlık bilgi sistemleri ile her ne kadar amaçlanan nitelikli sağlık hizmetlerinin sunumunu arttırmak olsa da hasta mahremiyetinden feragat edilmemesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, kişisel sağlık bilgi sistemlerinin temel özelliklerini tanıtmak ve kişiselleşen sağlığa geçişte kişisel sağlık bilgi sistemlerinin önemini vurgulamaktır. Kişisel sağlık bilgi sistemlerinin etkin ve sürdürülebilir kullanımı ve sistemden beklenen faydanın sağlanması; veri güvenliği ve mahremiyeti, standardizasyon, birlikte çalışabilirlik ve entegrasyon, erişebilirlik, kullanılabilirlik, sağlık okuryazarlığı gibi birçok etmene bağlıdır. Çalışmada kişisel sağlık bilgi sistemlerinin uygulanmasındaki zorluklar irdelenmiş ve bunların üstesinden gelmek için çeşitli stratejiler sunulmuştur. Çalışmanın sonunda sağlığın kişiselleşmesinde yeni teknolojilerin rolüne de değinilmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Sağlığın Kişiselleşmesi ve Kişisel Sağlık Bilgi Sistemleri}, volume={2}, number={2}, publisher={Bilgi Yönetimi}, author={Banu Fulya YILDIRIM}, year={2019}, pages={127–135} }
APA
KOPYALA
Banu Fulya YILDIRIM. (2019). Sağlığın Kişiselleşmesi ve Kişisel Sağlık Bilgi Sistemleri (Vol. 2, pp. 127–135). Vol. 2, pp. 127–135. Bilgi Yönetimi.
MLA
KOPYALA
Banu Fulya YILDIRIM. Sağlığın Kişiselleşmesi ve Kişisel Sağlık Bilgi Sistemleri. no. 2, Bilgi Yönetimi, 2019, pp. 127–35.