Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Otonom Sinir Sistemi Aktivitesinin Premenstrual Sendromla İlişkisi

Yazarlar: Tuba ÖZGÖÇER, Cihat UÇAR, Sedat YILDIZ

Cilt 17 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 167 - 171

Konular:Tıp

DOI:10.35440/hutfd.699866

Anahtar Kelimeler:Kalp hızı değişkenliği (KHD),Otonom sinir sistemi aktivitesi,Menstrual döngü,Premenstrual semptom.

Özet: Amaç: Çalışmanın amacı, premenstrual sendromlu bayanlarda menstrual siklusun menstrual ve premenstrual dönemlerinde kalp hızı değişkenliği ölçülerek, premenstrual stresin otonom sinir sistemi aktivitesi ile ilişkisini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmaya premenstrual sendrom tanı ölçeği (ACOG) krtiterlerine göre premenstrual semptom yaşadığı belirlenen ve yaşları 18-30 arasındaki İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ve asistanlarından oluşan gönüllü bayanlar (n=68) dahil edilmiştir. Katılımcılara menstrual döngünün menstrual (1-3 gün) ve premenstrual (24-27 gün) dönemlerde bir gün kalp hızı değişkenliği analizi için 5 dakikalık EKG çekimi yapılmış ve kan basıncı ölçümleri yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde normal dağılım testi uygulanmıştır. Normal dağılım varsayımı sağlayan verilerin tekrarlı ölçümlerinde Paired t testi, normal dağılım varsayımı sağlamayan verilerin analizinde ise Friedman testi kullanılarak iki dönem karşılaştırılmıştır. p<0.05 değerleri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Zaman bağımlı parametrelerden iki kalp atımı arasındaki süre ve QRS kompleksi aralıkları süresinin menstrual döneme göre premenstrual dönemde istatistiksel olarak daha düşük olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Frekans bağımlı parametrelerden ise yüksek frekans (normalize) ve % yüksek frekans premenstrual dönemde istatistiksel olarak daha düşük iken, düşük frekans (normalize) ve düşük frekans/ yüksek frekansın logaritmasının premenstrual dönemde istatistiksel olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Sonuç: Sempatik aktiviteyi yansıtan kalp hızı değişkenliği parametreleri menstrual döngünün premenstrual döneminde yükselmiştir. Elde edilen bulgulara göre sempatik aktivitede görülen değişiklikler premenstrual semptomların oluşmasına etken olabilmektedir. Anahtar Kelimeler: Kalp hızı değişkenliği (KHD), otonom sinir sistemi aktivitesi, menstrual döngü, premenstrual semptom.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Otonom Sinir Sistemi Aktivitesinin Premenstrual Sendromla İlişkisi}, volume={17}, number={167–171}, publisher={Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi}, author={Tuba ÖZGÖÇER,Cihat UÇAR,Sedat YILDIZ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Tuba ÖZGÖÇER,Cihat UÇAR,Sedat YILDIZ. (2020). Otonom Sinir Sistemi Aktivitesinin Premenstrual Sendromla İlişkisi (Vol. 17). Vol. 17. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Tuba ÖZGÖÇER,Cihat UÇAR,Sedat YILDIZ. Otonom Sinir Sistemi Aktivitesinin Premenstrual Sendromla İlişkisi. no. 167–171, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2020.