Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
Yazarlar: Özen Kurşun YURDAKUL, Erhan KEYVAN, Seval Sevgi KIRDAR
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Etsiz çiğ köfte,Candida albicans,Candida tropicalis,Candida krusei
Özet: Çiğ köfte, pişirilmeden tüketilen geleneksel hazır bir gıdadır. Artan tüketici taleplerinin karşılanabilmesi için endüstriyel üretimi yoğunluk kazanmış olan çiğ köfte, halk sağlığının korunması amacıyla çiğ et ilavesi olmadan üretilmektedir. Hammadde kalitesi, muhafaza koşulları, personel hijyeni ve ısıl işlem görmeden tüketilmesi gibi nedenler, çiğ köfteleri gıda hijyeni bakımından riskli hale getirmektedir. Bu çalışmada, 100 adet etsiz çiğ köfte örneği patojen Candida spp. varlığı yönünden analiz edildi. Etsiz çiğ köfte örneklerinin %10’unda Candida albicans, %2’sinde C. albicans ve C. krusei ile %2’sinde ise C.albicans, C. tropicalis ve C. krusei olmak üzere üç farklı tür ile kontaminasyon tespit edildi. Gıda örneklerinin mikrobiyolojik incelemesinde toplam maya ve küf sayısı ile birlikte patojen mayaların varlığına yönelik analizlerin de yapılması toplum sağlığı açısından yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.