Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Hasat Sonrası Kalite Özellikleri

Yazarlar: Önder KAMİLOĞLU, Durmuş ÜSTÜN

Cilt 1 , Sayı 3 , 2014 , Sayfalar 361 - 368

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Grapevine,Wine cultivar,Quality correlation

Özet: In this study, Kalecik Karası, Sirah, Carignane, Semillon, Chardonnay and Narince grape varieties were examined in respect of certain quality features. Correlation levels among such examined features were also attempted to determine. Narince yielded the highest values (berry weight (3.27 g), berry volume (3.02 ml), berry length (17.2 mm), berry width (16.1 mm)) while Chardonnay yielded the lowest values (berry weight (1.12 g), berry volume (1.03 ml), berry length (11.4 mm), berry width (11.1 mm)) in respect of berry features. T otal soluble solid (TSS) content (27.4% and 26.5% respectively) was found to be highest in Kalecik Karası and Chardonnay varieties. pH content of varieties varied from 3.18 (Carignane) to 3.60 (Chardonnay). Acidity content was found to be highest in Carignane variety (0.72%) and lowest in Semillon and Kalecik Karası (0.43 0.46% respectively). A seed weight was the highest in Kalecik Karası (56.3 mg/seed), while seed number was the highest in Sirah, Chardonnay and Semillon (>2), seed weight in berry was the highest in Narince (86.1 mg/berry). Positive correlation were identified between cluster features (width, length, weight, volume) and berry features (width, length, weight, volume), seed weight. Positive correlation was found between berry features and seed weight in berry (r= 0.48-0.55). However, negative correlation was determined between berry properties and pH (r= −0.54 - −0.61), TSS (r= −0.47- −0.54). Positive correlation was determined between pH content in juice and TSS (r = 0.81), TSS/acidity (r = 0.90) content. Consequently, It was determined that Carignane, Narince and Sirah cultivars were found to be promising cultivars.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2014, title={Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Hasat Sonrası Kalite Özellikleri}, volume={1}, number={361–368}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Önder KAMİLOĞLU,Durmuş ÜSTÜN}, year={2014} }
APA
KOPYALA
Önder KAMİLOĞLU,Durmuş ÜSTÜN. (2014). Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Hasat Sonrası Kalite Özellikleri (Vol. 1). Vol. 1. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Önder KAMİLOĞLU,Durmuş ÜSTÜN. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Hasat Sonrası Kalite Özellikleri. no. 361–368, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2014.