Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Farklı Gölge Düzeylerinin Nektarinde Bazı Bitki ve Meyve Özellikleri Üzerine Etkileri

Yazarlar: Sibel SÖYLEMEZ, İbrahim BOLAT

Cilt 4 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 48 - 56

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Nektarin,Suni gölgeleme,Işık yoğunluğu,Meyve özellikleri

Özet: Bu çalışma, yarı kurak iklim koşulları altında %0 (kontrol), %35, %55 ve %80 seviyelerindeki suni gölge uygulamalarının sıcaklık ve ışıklanma gibi çevre koşulları ile Independence nektarin çeşidinde bitki ve meyve özellikleri üzerine olan etkilerini tespit etmek amacıyla 2003-2004 yıllarında yürütülmüştür. Kontrol bitkileri ile gölge uygulamaları karşılaştırıldığında, gölge yoğunluğu artışına paralel olarak hava, toprak, yaprak ve meyve sıcaklıklarında azalmalar olduğu tespit edilmiştir. Yaz ortasında açıkta ölçülenyüksek sıcaklık 48.0 oC iken, bu değer, %80 gölge uygulaması altında 40.2 oC olarak belirlenmiştir. Taç içi PAR değeri açık havada maksimum (405 µmol m-2 s-1) ölçülürken, % 80 gölge uygulaması altında minimum (110 µmol m-2 s-1) olarak ölçülmüştür.  Gölge uygulaması, meyve tutum oranında azalmaya sebep olmuştur. Ayrıca, gölgeleme ile yapraklardaki klorofil içeriği ve yaprak alanı artmıştır. Farklı yoğunluktaki gölge uygulamalarının meyve, ağırlık, meyve eti sertliği, meyve rengi, pH, SÇKM ve titre edilebilir asit oranı üzerinde çeşitli etkilere sahip olduğu belirlenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Farklı Gölge Düzeylerinin Nektarinde Bazı Bitki ve Meyve Özellikleri Üzerine Etkileri}, volume={4}, number={48–56}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Sibel SÖYLEMEZ,İbrahim BOLAT}, year={2017} }
APA
KOPYALA
Sibel SÖYLEMEZ,İbrahim BOLAT. (2017). Farklı Gölge Düzeylerinin Nektarinde Bazı Bitki ve Meyve Özellikleri Üzerine Etkileri (Vol. 4). Vol. 4. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Sibel SÖYLEMEZ,İbrahim BOLAT. Farklı Gölge Düzeylerinin Nektarinde Bazı Bitki ve Meyve Özellikleri Üzerine Etkileri. no. 48–56, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2017.