
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Alper DARDENİZ, Mehmet Ali GÜNDOĞDU, Baboo ALİ, Ramazan EREN, Aysun GÖKDEMİR
Konular:Fen
Anahtar Kelimeler:Vitis vinifera L.,Açık köklü aşılı fidan,El tipi omega aşı makinesi,Fidanlık randımanı,Çanakkale
Özet: Bu araştırma, yerinde aşılanan köklü Amerikan asma fidanlarında Bayramiç/Çanakkale koşulları içinuygun aşı tarihinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, ‘Cabarnet Sauvignon’ üzüm çeşidi kalemleri, 1 yaşlı ‘5BB’ köklü Amerikan asma fidanlarının üzerine 2 yıl süreyle ve 4 farklı dönemde (2–6 Nisan, 8–13 Nisan, 17–21 Nisan ve 27–30 Nisan), el tipi omega aşı makinesiyle yerinde aşılanmıştır. Vejetasyon periyodunun sona ermesiyle, Kasım ayında yaprak dökümünün ardından sökümü yapılan açık köklü aşılı fidanlarda, fidanlık randımanı (%) ve 1. boy asma fidanı randımanının (%) yanı sıra, farklı birçok parametre incelemeye alınmıştır. Araştırmanın birinci uygulama yılının 4. aşı dönemindeyüksek fidanlık randımanı (%55.0) elde edilmiş, bununla birlikte 1. boy asma fidanı randımanı (%72.7) ile vejetatif gelişime ait parametreler düşük değerlerde kalmıştır. Birinci uygulama yılının 1. aşı dönemindedüşük fidanlık randımanı (%29.0) alınmıştır. İkinci uygulama yılında ise fidanlık randımanının (%25.0)düşük gerçekleştiği dönem 4. aşı dönemi olmuştur. İki yıllık bulgular bir arada değerlendirildiğinde; bazı yıllar 1. aşı döneminde (2–6 Nisan) soğuk ve donların devam etmesi, 4. aşı döneminde (27–30 Nisan) ise sıcaklığın ani şekilde yükselmesi riskinin olduğu görüldüğünden, daha yüksek fidanlık randımanları oluşturan sırasıyla 3. (17–21 Nisan) ve 2. (8–13 Nisan) dönemlerin yörede bu amaçla yapılacak aşılamalar için uygun aşı dönemleri olacağı kanısına varılmıştır.