Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Farklı Kalsiyum ve Azotlu Gübre Uygulamalarının Domates Verimi ve Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi

Yazarlar: Nurdan ÖZKAN, Nuray MÜCELLÂ MÜFTÜOĞLU

Cilt 4 , Sayı 2 , 2017 , Sayfalar 213 - 219

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Domates,Gübre,Kalsiyum,Verim

Özet: Domates yetiştiriciliğinde gübreleme konusunda yapılan iki aşamalı bu tez çalışmasında; değişen dozlarda kalsiyum ve farklı azotlu gübre kullanımlarının domatesin verimi ile meyvedeki kalsiyum içerikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İlk aşama olarak; Rio Grande çeşidi domates fidelerinin kullanıldığı fide yetiştirme ortamlarına kalsiyum sülfat kaynaklı 4 doz Ca (0; 100; 200 ve 300 g/m2) uygulanarak fideler büyütülmüştür. İkinci aşamada; bu fidelerin azot ihtiyaçları üç farklı azotlu gübre (amonyum nitrat, kalsiyum nitrat, üre) kaynağından eşit miktarlarda azota eşdeğer olacak şekilde karşılanmıştır. Yapılan çalışmada; domatesin meyve verimi ile yaprak ve meyvesindeki Ca miktarı belirlenmiş ve ayrıca meyve ve yapraklardaki Ca miktarlarının oranları incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre domatesteyüksek meyve verimi; ilk aşamada 100 g/m2 Ca uygulanarak yetiştirilen fidenin, ikinci aşamada amonyum nitrat ile üst gübrelenmesi sonucu elde edilmiştir. Yapraktayüksek kalsiyum değerine 300 g/m2 Ca uygulanan ortamdan alınan fidenin, üre ile üst gübrelenmesi sonucunda ulaşılmıştır. Meyvede iseyüksek Ca birikimi fide yetiştirme ortamına 100 g/m2 Ca verilmesi ve üst gübrelemede ürenin kullanılması sonucu elde edilmiştir. Meyvedeki Ca miktarının yapraktaki Ca miktarına oranıyüksek 100 g/m2 Ca uygulanan ortamdan alınan fidenin üre ile üst gübrelenmesi sonucunda elde edilmiştir. Domates yetiştiriciliğinde fide yetiştirilen ortama CaSO4 kökenli 100 g/m2 Ca ilave edilmesi ve üst gübrelemenin de amonyum nitrat gübresiyle yapılmasının verimi olumlu etkilediği belirlenmiştir. Domateste kalsiyum eksikliği görülen tarım alanlarında fide yetiştirilirken ortama CaSO4 kaynağından 100 g/m2 olacak şekilde Ca eklenmesi aynı zamanda meyvedeki Ca miktarını olumlu etkilemiştir. Bu verilere göre, domates meyvesinde Ca miktarını artırmak istendiği takdirde üst gübrelemede üre gübresinin tercih edilmesi gerektiği belirtilebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Farklı Kalsiyum ve Azotlu Gübre Uygulamalarının Domates Verimi ve Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi}, volume={4}, number={213–219}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Nurdan ÖZKAN,Nuray MÜCELLÂ MÜFTÜOĞLU}, year={2017} }
APA
KOPYALA
Nurdan ÖZKAN,Nuray MÜCELLÂ MÜFTÜOĞLU. (2017). Farklı Kalsiyum ve Azotlu Gübre Uygulamalarının Domates Verimi ve Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi (Vol. 4). Vol. 4. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Nurdan ÖZKAN,Nuray MÜCELLÂ MÜFTÜOĞLU. Farklı Kalsiyum ve Azotlu Gübre Uygulamalarının Domates Verimi ve Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi. no. 213–219, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2017.