
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Gülsevim TİRİNG, Serdar SATAR, Berken ÇİMEN
Konular:Fen
Anahtar Kelimeler:Göbekli portakallar,Olgunlaşma,Meyve kalitesi
Özet: Göbekli portakallar çekirdeksiz oluşu, kabuğunun kolay soyulabiliyor olması ve aromasının güzel olması sebebiyle diğer portakal çeşitlerinden daha fazla talep görmektedir. Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama merkezinde yetiştirilen Newhall, Navelina, Cara cara ve Fukumoto portakal çeşitlerinin üç farklı dönemde meyve kalite özellikleri belirlenmiştir. Meyvelerin eni (mm), boyu (mm), kabuk kalınlığı (mm), dilim sayısı, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (SÇKM, %), titre edilebilir asit içeriği (TA, %), SÇKM/asitlik oranı, ortalama meyve ağırlığı, meyve indeksi ve usare miktarı ölçülmüştür. Yapılan çalışma sonunda her üç dönemdeyüksek meyve uzunluğu ve indeksi Newhall portakal çeşidinde saptanmıştır. Olgunlaşmayla beraber usare miktarındafazla düşüş Fukumoto çeşidinde belirlenmiştir.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.