
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Turgay ŞENGÜL, Şebnem İNCİ, Bünyamin SÖĞÜT, A. Yusuf ŞENGÜL, A. Şükrü BENGÜ, Şenol ÇELİK
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Bıldırcın,Diyet,Esansiyel yağ,Meyve kabuğu tozu,Kolesterol,Vit A,Vit E
Özet: Bu çalışma, bıldırcın rasyonlarına farklı düzeylerde katılan bazı esansiyel yağların ve meyve kabuğu tozlarının yumurtanın kolesterol, vit A, vit E ve vit D düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, bıldırcınlar 3 tekrarlamalı olmak üzere 9 farklı gruba ayrılmıştır. Gruplar; kontrol (K), %2-4 düzeylerinde portakal kabuğu tozu (PKT), %2-4 düzeylerinde nar kabuğu tozu (NKT), %0.5-1 düzeylerinde portakal kabuğu yağı (PKY) ve % 0.5-1 düzeylerinde nar çekirdeği yağı (NÇY) şeklinde oluşturulmuştur. Çalışma 8 hafta sürdürülmüş olup, toplanan yumurtaların kolesterol, vit A, vit E ve vit D düzeyleri ölçülmüştür. Deneme gruplarında,yüksek kolesterol seviyesi kontrol grubunda (72.01 mg/10 g) vedüşük değer ise % 1 PKY (54.85 mg/10 g) grubunda saptanmıştır. A vitamini içinyüksek değer %0.5 NÇY grubunda (60.60 IU/10g);düşük değer %2 NKT grubundan (53.10 IU/10g) elde edilmiştir. E vitamini içinyüksek değer %4 PKT grubundaki (0.55 mg/10 g),düşük ise %1 NÇY grubundadır (0.08 mg/10 g). D vitamini bakımındanyüksek değer %1 PY grubunda (5.38 IU/10g) vedüşük değer % 2 NKT grubunda (4.79 IU/10g) saptanmıştır. İstatistiksel analizlerde Levene, ANOVA ve Welch testleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, yumurta kolesterolü (F=36.934, P<0.01) ve A vitamini düzeyleri (F=3.592, P<0.05) farklı uygulamalardan önemli düzeyde etkilenmişlerdir. Ancak, D vitamini (F=0.718) ve E vitamini (FW=2.362) düzeyleri muamelelerden önemli ölçüde etkilenmemiştir.