Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Bıldırcın Diyetlerinde Farklı Düzeylerde Kullanılan Bazı Esansiyel Yağlar ve Meyve Kabuğu Tozlarının Yumurtanın Kolesterol, Vitamin A, E ve D Düzeyleri Üzerine Etkisi

Yazarlar: Turgay ŞENGÜL, Şebnem İNCİ, Bünyamin SÖĞÜT, A. Yusuf ŞENGÜL, A. Şükrü BENGÜ, Şenol ÇELİK

Cilt 4 , Sayı 3 , 2017 , Sayfalar 271 - 276

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Bıldırcın,Diyet,Esansiyel yağ,Meyve kabuğu tozu,Kolesterol,Vit A,Vit E

Özet: Bu çalışma, bıldırcın rasyonlarına farklı düzeylerde katılan bazı esansiyel yağların ve meyve kabuğu tozlarının yumurtanın kolesterol, vit A, vit E ve vit D düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, bıldırcınlar 3 tekrarlamalı olmak üzere 9 farklı gruba ayrılmıştır. Gruplar; kontrol (K), %2-4 düzeylerinde portakal kabuğu tozu (PKT), %2-4 düzeylerinde nar kabuğu tozu (NKT), %0.5-1 düzeylerinde portakal kabuğu yağı (PKY) ve % 0.5-1 düzeylerinde nar çekirdeği yağı (NÇY) şeklinde oluşturulmuştur. Çalışma 8 hafta sürdürülmüş olup, toplanan yumurtaların kolesterol, vit A, vit E ve vit D düzeyleri ölçülmüştür. Deneme gruplarında,yüksek kolesterol seviyesi kontrol grubunda (72.01 mg/10 g) vedüşük değer ise % 1 PKY (54.85 mg/10 g) grubunda saptanmıştır. A vitamini içinyüksek değer %0.5 NÇY grubunda (60.60 IU/10g);düşük değer %2 NKT grubundan (53.10 IU/10g) elde edilmiştir. E vitamini içinyüksek değer %4 PKT grubundaki (0.55 mg/10 g),düşük ise %1 NÇY grubundadır (0.08 mg/10 g). D vitamini bakımındanyüksek değer %1 PY grubunda (5.38 IU/10g) vedüşük değer % 2 NKT grubunda (4.79 IU/10g) saptanmıştır. İstatistiksel analizlerde Levene, ANOVA ve Welch testleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, yumurta kolesterolü (F=36.934, P<0.01) ve A vitamini düzeyleri (F=3.592, P<0.05) farklı uygulamalardan önemli düzeyde etkilenmişlerdir. Ancak, D vitamini (F=0.718) ve E vitamini (FW=2.362) düzeyleri muamelelerden önemli ölçüde etkilenmemiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Bıldırcın Diyetlerinde Farklı Düzeylerde Kullanılan Bazı Esansiyel Yağlar ve Meyve Kabuğu Tozlarının Yumurtanın Kolesterol, Vitamin A, E ve D Düzeyleri Üzerine Etkisi}, volume={4}, number={271–276}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Turgay ŞENGÜL,Şebnem İNCİ,Bünyamin SÖĞÜT,A. Yusuf ŞENGÜL,A. Şükrü BENGÜ,Şenol ÇELİK}, year={2017} }
APA
KOPYALA
Turgay ŞENGÜL,Şebnem İNCİ,Bünyamin SÖĞÜT,A. Yusuf ŞENGÜL,A. Şükrü BENGÜ,Şenol ÇELİK. (2017). Bıldırcın Diyetlerinde Farklı Düzeylerde Kullanılan Bazı Esansiyel Yağlar ve Meyve Kabuğu Tozlarının Yumurtanın Kolesterol, Vitamin A, E ve D Düzeyleri Üzerine Etkisi (Vol. 4). Vol. 4. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Turgay ŞENGÜL,Şebnem İNCİ,Bünyamin SÖĞÜT,A. Yusuf ŞENGÜL,A. Şükrü BENGÜ,Şenol ÇELİK. Bıldırcın Diyetlerinde Farklı Düzeylerde Kullanılan Bazı Esansiyel Yağlar ve Meyve Kabuğu Tozlarının Yumurtanın Kolesterol, Vitamin A, E ve D Düzeyleri Üzerine Etkisi. no. 271–276, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2017.