Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Bitlis İli Hizan İlçesinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntılarının Belirlenmesi

Yazarlar: Mehmet Ali KUTLU, Abdurrahman GÜL, Fethi Ahmet ÖZDEMİR, Ömer KILIÇ

Cilt 4 , Sayı 4 , 2017 , Sayfalar 523 - 527

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Honey,Antibiotic,Residue,Tetracyline,Sulfanamide,Bitlis-Hizan

Özet: Honey has the nutritional value and by reason of be a healty food ingredient, is a valuable nutrient of animal origin consumed by humans. Diseases such as American foulbrood and European foulbrood sighted in honey bees cause great loss in bee colony. Antibiotics residues in the honey cause problem such as antibiotic resistance and allergic reactions in people who consume honey. In this study, the tetracyline group (oxytetracyline, chlorotetracyline, tetracyline, 4-epitetracyline, 4-epichlortetracyline, doxycycline) and the sulfanamide group (sulfadiazine, sulfathiazole, sulfadoxine, sulfameter, sulfabenzamide, sulfamethazine, sulfachlorpyridazine, sulfisoxazole, sulfamethoxazole, sulfadimethoxine) antibiotics residues were tried to be determined by LC/MS/MS method, honey samples taken from the filtered bees in the 20 different regions where the members of the association of honey producers in Hizan district were placed in Bitlis province. The maked analyses results in this study samples did not found antibiotics residues.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Bitlis İli Hizan İlçesinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntılarının Belirlenmesi}, volume={4}, number={523–527}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Mehmet Ali KUTLU,Abdurrahman GÜL,Fethi Ahmet ÖZDEMİR,Ömer KILIÇ}, year={2017} }
APA
KOPYALA
Mehmet Ali KUTLU,Abdurrahman GÜL,Fethi Ahmet ÖZDEMİR,Ömer KILIÇ. (2017). Bitlis İli Hizan İlçesinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntılarının Belirlenmesi (Vol. 4). Vol. 4. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mehmet Ali KUTLU,Abdurrahman GÜL,Fethi Ahmet ÖZDEMİR,Ömer KILIÇ. Bitlis İli Hizan İlçesinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntılarının Belirlenmesi. no. 523–527, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2017.