
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Şerife ERGÜL, Tugay AYAŞAN, İsmail ÜLGER, Mahmut KALİBER, Hatun BARUT, Sait AYKANAT, Ali Alparslan EZİCİ, Şadiye YAKTUBAY, Mehmet Nazım DİNÇER
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Besin değeri,In vitro gaz üretimi,Kimyasal kompozisyon,Ekmeklik buğday çeşitleri,Sindirilebilirlik
Özet: Bu çalışma, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitünde bulunan farklı ekmeklik buğday çeşitlerinin besin değerinin in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma materyali olarak 7 tescilli ekmeklik buğday çeşidi ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, ekmeklik buğday çeşitleri arasında kuru madde (KM), ham protein (HP), ham yağ (HY), Nötral deterjan lif (NDF), Asit deterjan lif içerikleri (ADF), hemiselüloz (HES) ve sindirilebilir organik madde (SOM) içerikleri arasında istatistiki olarak farklılıklar bulunmuştur (P<0.05). Ham kül oranı (HKO) ise değişmemiştir (P>0.05). En yüksek HP içeriği %14.77 ile Karatopak çeşidinden elde edilirken;düşük değer %10.03 ile Altınöz çeşidinden elde edilmiştir. HY içeriği %1.13 (Seri-2013) ile %1.59 (Altınbaşak) arasında değişim göstermiştir. KM içeriği %91.13 (Karatopak) ile %92.15 (Ceyhan-99) arasında değişmiştir. En düşük veyüksek ADF değerleri Gökkan (%2.30) ve Altınbaşak (%5.18) çeşitlerinde saptanmıştır. En düşük veyüksek NDF değerleri ise sırasıyla Gökkan (%11.75) ve Altınbaşak (%19.05) çeşitlerinden elde edilmiştir. En yüksek HES değeri %13.87 ile Altınbaşak çeşidinden elde edilmiştir. Ekmeklik buğday çeşitlerinin gaz üretim miktarları 62.50 ile 74.00 ml/200 ml arasında değişmiştir. Metabolik enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) içerikleri ise sırasıyla 11.23-13.17 MJ/kg ve 6.83-8.24 MJ/kg arasında saptanmıştır.