
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Nigar TATAR, Yasin ÖZTÜRK, Emine BUDAKLI ÇARPICI
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Çimlenme,İngiliz çimi,Ön uygulama,Tuz stresi
Özet: Bu araştırma, üç farklı seviyede NaCl ön uygulamasının (kontrol, 15 dS m-1 NaCl ve 30 dS m-1 NaCl) farklı tuz seviyelerinde (0, 5, 10, 15, 20, 25 ve 30 dS m-1) ingiliz çiminin çimlenme özellikleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Tohumları içeren petriler 25±1 °C sıcaklığa ayarlı çimlendirme kabinine konulmuş ve 14 gün sonra çimlenme yüzdesi, sapçık uzunluğu, kökçük uzunluğu, sapçık ve kökçük yaş ağırlıkları, vigor indeksi ve tuza tolerans indeksi gibi özellikler incelenmiştir. Varyans analiz sonuçlarına göre; NaCl ön uygulamalarının sapçık uzunluğu, sapçık ve kökçük yaş ağırlıkları, vigor indeksi ve tuz tolerans indeksi üzerine etkileri % 1, tuz konsantrasyonlarının ise vigor indeksi hariç incelenen tüm özellikler üzerine etkisi % 1 olasılık düzeyinde önemli olmuştur. NaCl ön uygulama x tuz konsantrasyonu interaksiyonunun etkisi ise sapçık uzunluğu, sapçık ve kökçük yaş ağırlıkları, vigor indeksi ve tuz tolerans indeksi üzerine % 1 olasılık düzeyinde önemli çıkmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, 15 ve 30 dS m-1 NaCl ön uygulamaları farklı tuz koşullarında incelenen birçok özelliği olumlu yönde etkilemiştir. Özellikle tuza tolerans indeksi bakımından 15 dS m-1 NaCl ön uygulaması 25 dS m-1 tuz konsantrasyonuna kadar diğerlerine oranla daha yüksek değerlere sahip olmuştur. Sonuç olarak; ingiliz çiminde çimlenme döneminde sapçık ve kökçük gelişimi açısından 15 dS m-1 NaCl ön uygulaması orta seviyedeki tuzlu koşullar için önerilebilir.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.